VULKAN BARDARBUNGA

UŽIVO: IZRAVNI PRIJENOS S ISLANDA Tlo sve više se trese, mogao bi početi rigati lavu svakog trena

 YouTube

REYKJAVIK - Na Islandu na području oko velikog vulkana Bardarbunge i dalje je na snazi u nedjelju bio crveni stupanj opasnosti, što znači da je erupcija ili u tijeku ili bi mogla započeti svakog trenutka. Tamošnje su vlasti sredinom dana opasnost snizile na narančastu, prvenstveno kako bi omogućile otvaranje zračnog prostora, no opasnost od erupcije i dalje postoji.

Stanovništvo kojemu zbog mogućeg izlijevanja lave i posljedičnog naglog otapanja ledenjaka, pod kojim Bardarbunga leži, prijete poplave, evakuirano je.

Seizmička aktivnost oko vulkana, koji je posljednji put probio ledenjak Vatnajokull davne 1910. godine, u nedjelju je prijepodne ponovno bila prilično burna. U seriji manjih podrhtavanja zabilježena su i dva prilično snažna potresa, jedan magnitude 5.3, a drugi 5.1.

Premda je u subotu islandski meteorološki zavod u jednom trenutku izvijestio kako postoje naznake početka subglacijalne erupcije, u nedjelju takvih naznaka nije bilo, ali oko vulkana je postavljeno nekoliko web kamera, čiji je signal moguće pratiti uživo i tako u realnom vremenu dočekati provalu lave i pepela, ako do toga uopće dođe.

Erupcija vulkana Eyjafjallajokula 2010. godine uzrokovala je dotad nezapamćeni kaos u zračnom prometu diljem Europe, s obzirom da je oblak vulkanskog pepela zatvorio zračne koridore sve do juga kontinenta, čak i u Hrvatskoj. Stručnjaci tvrde da moguća erupcija Bardarbunge ne bi trebala izazvati takvu pomutnju jer su se zrakoplovni stručnjaci i regulatori u međuvremenu doveli u red i sada bi navodno trebali biti pripravni za ovakve situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:22