KRVAVI SUKOBI

Užas u Libiji: U skladištu u Tripoliju nađeno 53 spaljenih ljudi

Gadafijev prijedlog o pregovorima dočekan je s podsmijehom i odbijanjem
 AFP

TRIPOLI - Dok su očajni stanovnici Tripolija danas nestrpljivo iščekivali zalihe hrane, vode i goriva koje trebaju doći u glavni grad u kojemu vlada posvemašnja nestašica i glad, dokazi o zločinima počinjenima u krvavim sukobima u Libiji između pobunjenika i snaga lojalnih čelniku Moamaru Gadafiju sve su brojniji, a novinske ekipe jučer su u skladištu na jugu grada pronašli spaljena tijela više od 50 ljudi.

Spaljeno skladište

Stanovnici četvrti Salah al-Din doveli su novinarske ekipe u spaljeno skladište, pretvoreno u masovnu grobnicu, i rekli im da su ubijeni ljudi civili koji su bili zatočeni i koje su u utorak pogubili pripadnici specijalnih postrojbi kojima je zapovijedao Kamis Gadafi, jedna od sinova libijskog diktatora. U skladištu su pronađena 53 tijela, a prema nekim navodima, ubijeni su tako da su Gadafijevi vojnici bacali bombe u zgradu, dok drugi tvrde da su bili ustrijeljeni, a skladište koje je u blizini vojne baze potom spaljeno.

Lokalni stanovnici rekli su novinarima da se oko skladišta nalaze masovne grobnice s najmanje 100 žrtava koje su ubijene u danima nakon početka bitke za Tripoli. Većina ubijenih su civili, kritičari Gadafijeva režima ili obični građani, a među njima je bilo i vojnika koji su odbili sudjelovati u egzekucijama.

U međuvremenu je objavljeno kako je Gadafi preko svojega glasnogovornika Muse Ibrahima poručio da je spreman pregovarati s pobunjenicima o predaji vlasti. Gadafijeva ponuda iz koje je razvidno da se još uvijek nalazi u Libiji uglavnom je dočekana s podsmijehom i potpunim odbijanjem.

Razgovor nakon predaje

Čelnici Prijelaznog nacionalnog vijeća izjavili su da će s Gadafijem “pregovarati” tek kad se preda, a britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je da libijski čelnik živi u iluziji te da kontrolu nad cijelom Libijom već ima Prijelazno nacionalno vijeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 01:12