PRIMOPREDAJA VLASTI

Užareno stanje u Brazilu; Sa strepnjom se iščekuje politički događaj godine: ‘Mobiliziramo sve što imamo od policije!‘

Odlazeći predsjednik, desničar Bolsonaro još uvijek nije priznao poraz na izborima na što ohrabruje i svoje pristaše

Jair Bolsonaro, vojnici Oružanih snaga Brazila

 /Afp

Kako rastu napetosti uoči planirane inauguracije novog brazilskog predsjednika Luiza Inácija da Silve - poznatijeg kao Lula - sudac brazilskog vrhovnog suda proglasio je četverodnevnu zabranu nošenja oružja u Braziliji, glavnom gradu države.

Sudac Alexandre de Moraes u svojoj je odluci naveo kako su proteklih tjedana "terorističke skupine koje financiraju besramni magnati" činili zločine protiv vladavine prava, zbog čega je bio prisiljen osigurati zaštitu javnosti privremenom zabranom nošenja oružja.

Ta odluka samo naglašava užareno stanje u najvećoj južnoameričkoj državi uoči primopredaje vlasti, koja bi se trebala održati 1. siječnja sljedeće godine. Odlazeći predsjednik, desničar Jair Bolsonaro još uvijek nije priznao poraz na izborima, iako je kazao kako će pristati na mirnu predaju vlasti, te ohrabruje tisuće svojih pobornika diljem države da osporavaju legitimitet Luline pobjede.

image

Luiz Inacio Lula da Silva, novi predsjednik Brazila

Miguel Schincariol/Afp

Mnogi od Bolsonarovih pobornika otvoreno pozivaju vojsku na rušenje nadolazeće vlade, a nasilni Bolsonarovi sljedbenici proteklih su tjedana već napadali policiju i palili autobuse u glavnom gradu Brazila. Racije u osam brazilskih saveznih država završile su s više uhićenja i zapljena oružja.

Prošlog je vikenda u Braziliji uhićen muškarac koji je htio postaviti eksploziv u međunarodnoj zračnoj luci u Braziliji, koji je policiji kazao kako mu je nakana bila "stvoriti kaos" kako bi u državi zavladalo "opsadno stanje" zbog kojeg Lula ne bi mogao preuzeti dužnost predsjednika.

image

Pristaše Jaira Bolsonara u sukobu s policijom

Evaristo Sa/Afp

Bolsonaro, kojeg mnogi politički analitičari uspoređuju s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, s kojim je održavao tople odnose, u srijedu je neizravno najavio još jedan potez iz Trumpove knjige. U brazilskim Narodnim novinama u srijedu objavljeno je dopuštenje vojnim dužnosnicima da putuju u SAD kao pratnja za "predsjednika i njegovu obitelj za vrijeme puta u Miami".

Iz objave proizlazi kako Bolsonaro, ne samo da neće nazočiti inauguraciji, već neće biti ni u državi u trenutku kada će Lula preuzeti vlast - isto kao što Trump nije bio prisutan kada je novoizabrani predsjednik Joe Biden svečano polagao prisegu u Washingtonu, već je napustio glavni grad i otišao u svoje odmaralište Mar-a-Lago na Floridi.

image

Šamani iz Perua iznose svoja predviđanja o Lulinoj vladavini u idućoj godini

Cris Bouroncle/Afp

U brazilskoj demokratskoj tradiciji, odlazeći predsjednik obično bi osobno predao predsjedničku lentu svojem nasljedniku, no čini se da će ceremonija u nedjelju proteći bez te primopredaje. Potpredsjednik Hamilton Mourao savjetovao je Bolsonaru da prisustvuje u znak plemenitosti i prkosa, te je odbio preuzeti njegovo mjesto u ceremoniji, naglasivši kako se ne radi o zadaći za potpredsjednika.

Iako Bolsonaro neće biti prisutan, snage sigurnosti strahuju da bi njegovi sljedbenici mogli pokušati nasilno omesti ili prekinuti inauguraciju, kao što su Trumpovi sljedbenici izveli nasilni juriš na zgradu Kongresa za vrijeme svečanog prebrojavanja elektorskih glasova.

Također poput Trumpa, Bolsonaro je proteklih godina iznosio niz lažnih tvrdnji o brazilskom izbornom sustavu, čime je unaprijed davao do znanja kako neće priznati rezultate izbora ako na njima izgubi. Nakon što je tijesno izgubio u drugom krugu, Bolsonaro je podnio tužbu u kojoj je pokušao osporiti rezultate izbora, no sudac Moraes, ujedno i predsjednik brazilskog Visokog izbornog suda, odbacio je njegovu prijavu i kaznio Bolsonara i njegovu koaliciju zbog podizanja prijave "s totalnim odsustvom ikakvih dokaza".

Budući ministar sigurnosti Flavio Dino kazao je novinarima u srijedu kako će zbog toga "biti mobilizirano 100 posto policijskih snaga saveznog okruga Brazilije, kako bi se osigurala sigurnost, ne samo predsjednika, već i stranih delegacija i javnosti".

Dino je pozvao Brazilce da nazoče inauguraciji u velikom broju, uvjeravajući ih da će cijeli događaj biti "siguran i miran", te kako ne treba strahovati od prosvjednika. "Male skupine terorista i ekstremista neće gurnuti institucije brazilske demokracije pred zid", poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:23