DUGA NOĆ PREGOVORA

USUGLAŠEN EUROPSKI PRORAČUN Dogovoreno šest posto rezanja potrošnje

Budžet će tako iznositi 135.5 milijardi eura što je pola milijarde manje od onog što je tražila Europska komisija i za pola milijarde veći od onog što su tražili šefovi država, pristaše veće štednje

Proračun Europske Unije za 2014. usuglašen je jučer nakon duge noći pregovora, a dogovoreno je rezanje potrošnje od oko 6 posto u odnosu na 2013. godinu.

Budžet će tako iznositi 135.5 milijardi eura što je pola milijarde manje od onog što je tražila Europska komisija odnosno 0.9 milijarde milijarde manje od traženog cilja Europskog parlamenta. Međutim, budžet je za pola milijarde veći od onog što su tražili šefovi država, pristaše veće štednje.

Novi budžet reflektira nova pravila oko kojih su se u veljači dogovorili šefovi zemalja EU.

Više sredstva izdvojit će se za ekonomski rast, zaposlenja, inovacije i humanitarnu pomoć, a i europske agencije koje se bave migrantima, azilantima i kontrolom granica dobit će veći dio proračunskog kolača. Isto vrijedi za europske ustanove za financijsku superviziju. Pozornost se posvetilo i mladima za čija je radna mjesta, edukaciju i poduzetništvo određeno 3.9 milijardi eura. Naime, procjenjuje se kako je u europskim zemljama čak 19 milijuna mladih nezaposlenih.

Dvije trećine za poljoprivredu i razvoj

Dvije trećine proračuna otići će na subvencije za poljoprivredu i razvojne projekte poput izgradnje cesta u slabije razvijenim europskim regijama, kao uostalom i prethodnih godina. No tzv. kohezijski budžet bit će srezan za oko sedam milijardi eura.

Četiri su zemlje glasale protiv prijedloga kojim je postignut kompromis i pokazalo kako žele dublje rezove. Posrijedi su Velika Britanija, Švedska, Nizozemska i Danska. No dogovor je postignut i idućeg tjedna ide na potvrdu u parlament i europskim ministrima.

Vođa britanskih konzervativaca u Europi Richard Ashworth ipak je pozdravio 'efektivno zamrzavanje budžeta' budući da će potrošnja ipak pasti za šest posto te istaknuo kako EU ide u dobrom smjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 11:41