UŠTEDE U MINISTARSTVU OBRANE

Uštede u MORH-u: Ukida se beneficirani radni staž za vojne šefove i administraciju

 Goran Mehkek/CROPIX

Načelnik Glavnog stožera, njegovi zamjenici, vojni izaslanici, pripadnici Počasno zaštitne bojne i sve druge djelatne vojne osobe koje se ne nalaze u operativnim postrojbama, odnosno u postrojbama na terenu najvjerojatnije će ostati bez beneficiranog radnog staža.

Prema progamu ušteda koji se još razrađuje u Ministarstvu obrane, svim djelatnim vojnim osobama koje rade u administraciji ubuduće se 12 mjeseci provedenih u Oružanim snagama više ne bi računalo kao 15 mjeseci radnog staža.

Izmjena zakona

Primjerice, to bi se odnosilo na 350 zaposlenih djelatnih vojnih osoba u Glavnom stožeru. Da bi se ova planirana ušteda ostvarila bit će potrebno promijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju kako bi se definiralo tko sve može imati beneficirani radni staž u Oružanim snagama.

Druga ušteda koja se planira je smanjenje novčane naknade za ročnike na dragovoljnom vojnom roku. Prema informacijama portala defender.hr, ročnicima bi se naknada smanjila sa sadašnjih 2660 kuna na oko 1500 kuna. U MORH-u ovo smanjivanje pravdaju podatkom da se na služenje vojnog roka prijavljuje daleko veći broj osoba od potrebnih.

Uštede i na ročnicima

Ročnici imaju pravo i na besplatni smještaj, odjeću, obuću, prijevoz i dopunsko zdravstveno te bi se se smanjenjenjem mjesečne naknade na ročnicima uštedjelo 600.000 kuna godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:48