POLITIČARKA S ALJASKE

'USELJENICI BI U AMERICI TREBALI GOVORITI AMERIČKI' Sarah Palin opisala kako su joj se do mature španjolski i francuski skroz pomiješali

Former US vice-presidential candidate Sarah Palin speaks at a Tea Party rally in Searchlight, Nevada on March 27, 2010. Thousands of Tea Party activists attended the rally which kicks off their latest cross-country protest against big government and health care reform. AFP PHOTO / Robyn BECK
 AFP

WASHINGTON - Useljenici u Sjedinjene Američke Države trebali bi govoriti američki, rekla je bivša guvernerka savezne države Aljaske i nekadašnja republikanska kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a Sarah Palin u nedjelju.

Rekla je to kao svoj osvrt na prepirku guvernera Floride Jeba Busha i milijunaša Donalda Trumpa oko govorenja španjolskog jezika.

- Prednost je za Jeba Busha što tako tečno govori španjolski, jer imamo veliku i divnu populaciju hispano građana koji pomažu izgraditi Ameriku, rekla je Palin i dodala:

- S druge strane, znate, mislim da možemo poslati poruku i reći ‘Želite biti u Americi? A, bolje vam je da ste ovdje legalno inače letite van. B, kada ste ovdje, hajdemo pričati američki.’ Mislim, to je samo, to je - hajdemo pričati engleski.

Palin je rekla da je faktor koji ujedinjuje naciju jezik kojeg svi razumiju. Većina ilegalnih useljenika u SAD dolaze iz Meksika i drugih zemalja u kojima se govori Španjolski.

U četvrtak je Bush, mlađi brat bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha, odbacio Trumpovu ideju da bi ljudi trebali govoriti samo engleski u SAD-u. Bush tečno govori španjolski i često ga koristi na javnim okupljanjima te je rekao da će ga nastaviti koristiti kad god to bude htio.

Donald Trump, koji gradi svoju predsjedničku kampanju na protuimigrantskoj retorici, izjavio je kako je SAD ‘nacija koja govori engleski.’

Palin je rekla za CNN da je učila i španjolski i francuski u srednjoj školi. ‘Nisam ih trebala učiti oba, jer su mi se skroz pomiješali do mature’, dodala je i napomenula da bi voljela biti državna tajnica za energetiku ako Trump pobijedi na izborima.

- Razmišljam mnogo o Ministarstvu energetike, jer energija je moja beba, nafta i plin i minerali, sve te stvari koje je Bog izbacio na ovaj dio Zemlje kako bi čovječanstvo to koristilo, umjesto da se oslanja na neprijateljske strane nacije za uvoz tih resursa. Kada bih ja bila šefica toga, prekinula bih s tim, izjavila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:36