TURISTI U PANICI

Uragan Odile stigao nad kopno Meksika

View of waves in San Jose del Cabo, Baja California State, Mexico, on September 14, 2014. Hurricane Odile swirled menacingly toward Mexico's Los Cabos resorts on Sunday, leading authorities to evacuate high-risk areas and open shelters as the powerful storm threatened to thrash the Pacific coast. AFP PHOTO/RONALDO SCHEMIDT
 RONALDO SCHEMIDT/AFP

LOS CABOS - Uragan Odile stigao je u nedjelju navečer nad meksičko kopno, blizu turističkog grada Cabo San Lucasa, gdje deseci tisuća turista u svojim hotelima čekaju prolazak oluje, priopćile su u ponedjeljak nadležne službe.

Odile, "veoma opasan" uragan 4. skupine koji je oslabio i ušao u 3. skupinu na petostupanjskoj Saffir-Simpsonovoj ljestvici, zahvatio je Meksiko u ponedjeljak oko 6.45 sati po srednjoeuropskome vremenu s vjetrom od 205 km/h, izvijestio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

U Los Cabosu su zabilježeni jaki pljuskovi i valovi do 4 metra, a međunarodna zračna luka bila je zatvorena u nedjelju navečer.

Meksičke vlasti su objavile upozorenje uoči dolaska Odile ne bi li smanjile ljudske i materijalne gubitke.

Snaga uragana koji se kreće na sjeveroistok brzinom od 28 km/h primorao je vlasti da "tridesetak tisuća turista i 4000 Meksikanaca" prime u osamnaest hotela na tom području, rekao je Luis Felipe Puente, direktor meksičke civilne zaštite.

Juan Manuel Caballero, koordinator Nacionalnog meteorološkog zavoda u Meksiku nije isključio mogućnost "dolaska uragana u Kalifornijski zaljev", zbog čega su meksičke pokrajine Sinaloa, Nayarit i Colima podigle stupanj sigurnosne pripravnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:03