KAZNA, A NE NAGRADA

Unutarpartijski obračun u Kini: Razbijača lanca visoke korupcije partijski vrh ‘nagradio’ otkazom

 AFP

Bo Xilai (62), jedan od najkarizmatičnijih kineskih političara kojemu su predviđali blistavu budućnost u čelništvu komunističke partije, smijenjen je s mjesta partijskog šefa u gradu Chongqingu, što su analitičari protumačili kao početak unutarfrakcijskih borbi uoči izbora novih članova stalnog komiteta Politbiroa, tijela koje upravlja najmnogoljudnijom zemljom na svijetu.

Moćni neprijatelji

Odlučna borba protiv korupcije Bou donijela popularnost među narodom, ali i neke moćne neprijatelje u komunističkim strukturama. S druge strane, Bo je poznat po tome što je htio iznova popularizirati kulturnu i političku ostavštinu iz vremena vođe Mao Ce-tunga pa je slao svoje podređene na poslove u ruralna područja te poticao organiziranje natjecanja u pjevanju starih komunističkih pjesama u državnim tvrtkama i televizijskim programima.

No, kao što je borba protiv korupcije okrenula protiv njega pripadnike tvrdolinijaške struje u partiji, tako je ovaj pokušaj “maoističkog revivala” izazvao antipatiju prema njemu u liberalnijem dijelu političkih struktura. Neimenovani zapadni diplomat u Kini izjavio je za agenciju AFP da je Bo imao puno neprijatelja koji su jedva dočekali da iskoriste njegovu pogrešku.

Bo, ambiciozni političar uvjerljivog javnog nastupa kojega su, kako se kaže, kamere voljele, svojom je popularnošću išao mnogima na živce i njegov je pad bio određen puno prije skandala sa šefom policije Wangom, njegovim suradnikom koji je nedavno uhićen nakon što je proveo dan u američkom konzulatu.

Već postoji zamjena

AFP je prenio i izjavu kineskog analitičara Guo Yingjieja koji tvrdi da smjena Boa može biti pokazatelj borbe između konzervativne struje i one liberalnije kojoj pripadaju i predsjednik Hu Jintao i premijer Wen Jiabao. Njih dvojica vjerojatno će napustiti stalni komitet ove godine, a jedini članovi koji će u njemu ostati jesu kandidat za novog predsjednika Xi Jinping i novog premijera Li Keqiang.

- Hu i Wen ovako šalju poruku Xi Jinpingu da ne smije otići previše ulijevo - rekao je Guo, profesor na Kineskim studijma na sveučilištu u Sydneyju.

Prema njegovu mišljenju, smjena Boa u prvi plan za njegovo mjesto stavlja Wanga Yanga, favorita liberalne struje koji je trenutačno partijski vođa u provinciji Guandong i kojemu je sada vjerojatno otvoren put prema članstvu u stalnom komitetu.

Suradnik zatražio azil u SAD-u

Smjena Boa posljedica je skandala koji je izbio prošli mjesec kada je bivši šef policije u Chongqingu, Wang Lijun, posjetio američki konzulat kako bi navodno zatražio politički azil. Wang je naposljetku uhićen, a cijela je priča nanijela veliku štetu Bou jer su njih dvojica bili glavni suradnici u antikorupcijskoj kampanji u sklopu koje su u Chongqingu uhićeni i neki visokopozicionirani dužnosnici.

Nekadašnji ministar trgovine koji je, više imidžom nego stavovima, bio najbliže zapadnom modelu političara što komunistički režim ima u ovom trenutku, bio je gotovo sigurni kandidat za ulazak u stalni komitet Politbiroa koji će u studenome ove godine dobiti nekoliko novih članova koji će zamijeniti one koji idu u mirovinu.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:42