POSTUPAK

Unatoč sudskoj odluci još nema odluke o izručenju Bašića Hrvatskoj zbog afere ‘Vjetroelektrane‘

Sud BiH je u studenom donio pravomoćnu odluku kojom je potvrdio kako su ispunjeni svi zakonski uvjeti za izručenje
Ilustracija
 Bernard Covic/Cropix

Ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša još nije donio odluku o izručenju Hrvatskoj Milenka Bašića za kojim je raspisana tjeralica zbog afere "Vjetroelektrane", a iz njegova ureda su Hini izjavili da će on o tome odlučiti rukovodeći se načelom "političke svrsishodnosti".

Sud Bosne i Hercegovine je u studenom donio pravomoćnu odluku kojom je potvrdio kako su ispunjeni svi zakonski uvjeti za izručenje Hrvatskoj Bašića koji je vlasnik tvrtke "Lager" iz Posušja a konačnu odluku o izručenju nakon toga trebao je donijeti ministar pravosuđa Grubeša, član HDZ BiH.

Milenko Bašić i Dragan Stipić, izvršni direktor posuške tvrtke "Lager" imaju status drugoosumnjičenog i trećeosumnjičenog u aferi "Vjetroelektrane" u kojoj je prvoosumnjičena Josipa Rimac, nekadašnja utjecajna članica HDZ-a Hrvatske i bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave.

Bašića i Stipića se u Hrvatskoj tereti za nuđenje 45 tisuća eura mita Josipi Rimac u svrhu pogodovanja tvrtki CEMP pri dobivanju dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš-Pađene.

Nakon što je Sud BiH utvrdio kako su ispunjeni uvjeti za Bašićevo izručenje, Hina je 20 dana u Ministarstvu pravosuđa BiH pokušavala dobiti informaciju o tome je li ministar donio konačnu odluku te kada se to može očekivati.

Tek u utorak nakon opetovanog inzistiranja na razjašnjenju Bašićeva statusa, iz sjedišta ministarstva u Sarajevu stiglo je pisano očitovanje u kojemu stoji kako "ne postoji nikakav pravni autoritet, domaći ili strani, koji će prisiliti određenu državu da provede izručenje i u situacijama kada su ispunjeni uvjeti da se potraživana osoba izruči".

Postupak i uvjeti izručenja definirani su bilateralnim ugovorom kojega su potpisali Hrvatska i BiH kao i Europskom konvencijom o izručenju no iz Ministarstva pravosuđa BiH su poručili kako ih ti dokumenti u konačnici ne obvezuju ni na što.

Naveli su kako izručenje predstavlja prepuštanje dijela suverene vlasti drugoj državi "te stoga podliježe raznim ograničenjima" pri čemu su dodali kako izručenje svojih državljana s dvojnim državljanstvom vide "prije svega kao političko pitanje koje je zbog svoje prirode vrlo osjetljivo".

"Nadležni sud utvrđuje postojanje pravnih pretpostavki za izručenje a konačnu odluku donosi upravo tijelo, nadležni ministar pravosuđa BiH, vodeći se prvenstveno razlozima političke svrsishodnosti", stoji u očitovanju Ministarstva pravosuđa BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 08:55