KIM JONG-UN NAJAVIO SKORI POČETAK NAPADA

UN ZABRINUT ZBOG NAJAVA O POČETKU RATA! NAŠE MINISTARSTVO: Nitko nam nije javio da su djeca otputovala u Sjevernu Koreju

Riječ je o pionirskom i mlađem uzrastu nogometnog kluba Segesta starosti do 15 godina
 AFP, Facebook

Kim Jong-Un oštro je reagirao nakon što je Južna Koreja jučer ispalila desetak granata na sjevernokorejski teritorij.

Diktator je naredio vrhovnom zapovjedniku Korejske narodne vojske da od petka u 10 sati po srednjoeuropskom vremenu mješovite postrojbe na granici budu u stanju pripravnosti kako bi bile potpuno spremne za borbu i za izvođenje iznenadnih operacija, javila je državna novinska agencija KCNA, a prenosi AFP.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova nekoliko mjeseci upućuje upozorenje hrvatskim građanima:

'Preporučuje se izbjegavati sva putovanja koja nisu nužna. Kazne zbog svjesnog ili nesvjesnog posjedovanja materijala koja su u suprotnosti sa zakonima DNR Koreje su stroge. Posebno obratite pažnju da u DNR Koreju ne unosite što službenici DNR Koreje mogu smatrati religioznim, pornografskim ili političkim materijalima.

Bilo kakvo nepoštivanje, uključujući i šale, na račun sadašnjeg ili bivšeg vodstva ili njihovih obitelji je kazneno djelo.

Stranci su pod prismotrom, te su moguće pretrage prtljage u hotelskim sobama, te nadzor komunikacije.

Zabranjeno je fotografirati ceste, mostove, aerodrome, luke ili bilo što drugo osim unaprijed određenih turističkih odredišta, budući da se fotografiranje može smatrati špijuniranjem i može za posljedicu imati oduzimanje kamere i/ili zadržavanje. Potrebno je zatražiti dozvolu prije fotografiranja od službenika, vojnika ili ostalih osoba. DNRK vodiči mogu dati dozvolu za fotografiranje. Pokušaje nedozvoljenih razgovora s državljanima DNRK sigurnosni službenici mogu smatrati špijuniranjem.', navodi se u priopćenju MVPEI-ja.

U jeku zabrinjavajućih informacija iz Sjeverne Koreje 22 mlada nogometaša omladinskog pogona nogometnog kluba Segesta iz Siska su u toj državi, doznaje N1. Riječ je o pionirskom i mlađem uzrastu nogometnog kluba starosti do 15 godina. S njima je osam trenera.

Iz MPV-a su u redakciju Jutarnjeg poslali priopćenje u kojem navode kako uopće nisu obaviješteni da su djeca otputovala u Sjevernu Koreju

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova upoznato je s namjerom sudjelovanja HNK Segesta/Nogometnog omladinskog pogona Segesta na turniru u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji, obzirom da se čelništvo kluba zanimalo za preporuku/savjet za putovanje, no od čelništva kluba nismo dobili povratnu informaciju da su na turnir i otputovali.





Na internet stranicama MVEP-a dostupne su preporuke za putovanja, a obzirom da se radi o "preporukama", krajnju odluku o putovanju, na osnovu prikupljenih informacija iz svih raspoloživih izvora, donosi pojedinac ili grupa.





Hrvatski građani nemaju obvezu javiti se u diplomatsko-konzularna predstavništva RH kad putuju u bilo koju zemlju poslovno ili turistički, ali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poziva da o putovanju osim obitelji, rođaka i prijatelja, obavijeste i MVEP kako bi se, u slučaju potrebe, lakše uspostavili kontakti.

Prema priopćenju iz NK Segesta mladi nogometaši na turniru predstavljaju Europu, a nastupaju uz ekipe iz Uzbekistana, Kine, Sjeverne i Južne Koreje te Brazila.

Nogometni turnir trebao bi započeti danas, a povratak mlade ekipe iz Sjeverne Koreje predviđen je 26. kolovoza.

Zamjenik gradonačelnice Siska Marko Krička za N1 je rekao da s djecom i trenerima komuniciraju samo iz nogometnog kluba Segesta.

'Rekli su nam da nije bilo saznanja o napetostima na granici, jer su djeca dovoljno udaljena od sukoba na granici. Oni su 600 kilometara daleko', izjavio je Krička i dodao da je sisački klub u stalnom kontaktu s roditeljima dječaka.

'U ovom trenutku najvažnije je da su svi na sigurnom i da su zadovoljni smještajem i gostoprimstvom', zaključio je Kričko.

Dječaci i njihovo vodstvo danas su ujutro objavili na Facebook stranici svog kluba kratki osvrt na pozdravnu večeru turnira.

'Nakon kratkog uvodnog govora, koji nitko nije razumio jer je bio samo na korejskom (ali smo svejedno usrdno pljeskali kad i svi drugi), uslijedila je večera od, vjerovali ili ne, 18! slijedova. Mi smo požrtvovno isprobali sve što su nam donosili, ali nešto od toga je bilo stvarno gotovo nejestivo, prema našim mjerilima... Svejedno, uspjeli smo se svi najesti i super smo se svi zabavili, jer su se djeca konstantno za vrijeme večere međusobno družila, slikala i uživala. Ispalo je simpatično jer smo spontano pokrenuli seriju grupnih, sportskih pozdrava ekipa. Naši su prvi uzviknuli 'iznad svih Hrvatska!', a onda su i ostale ekipe počele jedna za drugom izvikivati i svoje pozdrave. Mi odrasli smo morali više puta nazdravljati s organizatorima, što nam naravno nije teško palo...', pišu u kratkom dnevniku jučerašnjeg dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:31