ŠTO NAKON PRESUDE?

Umjereni republikanci riješili bi se Donalda Trumpa, a zadržali trumpizam

Republikanci kojima je dosta bivšeg predsjednika nade polažu u sudske procese koji će tek uslijediti, poput onog za utjecanje na izbore
Kći Bushova potpredsjednika Dicka Cheneyja, Liz Cheney (sredina), bila je među prvim utjecajnim članovima Republikanske stranke koji su pozvali na pobunu protiv Trumpa
 Tasos Katopodis/Getty Images/AFP

Povijesni proces opoziva je završen, prvi put u povijesti jedan je predsjednik opozvan dvaput. U drugom je procesu 17 republikanki i republikanaca reklo NE Donaldu Trumpu: desetero u Zastupničkom domu i sedmero u Senatu. Glavnu su riječ imale žene.

U Zastupničkom domu Liz Cheney, kći bivšeg potpredsjednika Dicka, povela je pobunu protiv Trumpa, s čijim se politikama ni prije nije slagala. To je izazvalo revolt radikalno desnog stranačkog krila koje je tražilo da bude smijenjena s treće pozicije u hijerarhijskoj razini Republikanske stranke u Domu. Glasanje nije bilo tijesno, 145 prema 61., što je više nego jasan signal da Trumpova politika gubi svoju podršku i među zastupnicama i zastupnicima. Sporo, ali postupno. Glasanje u Senatu je povijesno jer nikad dosad nije toliko predstavnika stranke čiji je predsjednik tužen glasalo protiv njega. Mnogi smatraju da nije isključeno da bi Trump bio osuđen da je McConnell rekao da će glasati protiv njega. On se odlučio za drukčiju strategiju, pozvao je senatore da glasaju po svojoj savjesti, glasao protiv optužnice, a zatim Trumpa proglasio krivim sa senatske govornice.

Napad Nikki Haley

Nije nevažno napomenuti da je Trumpu leđa snažno okrenula i Nikki Haley, bivša ambasadorica u UN-u koju je upravo Trump imenovao. I ona smatra da je Trump otišao predaleko. I ne skriva svoje planove da se kandidira na predsjedničkim izborima 2024. godine. To je znak da je umjerena struja odlučila da je dosta Trumpa, ne nužno i određenih elemenata trumpizma.

"Glas 43 od 50 republikanskih senatora za oslobađanje Trumpa pokazuje koliko je snažan njegov stisak nad strankom koju je u proteklih pet godina oblikovao po sebi", ocijenila je agencija Reuters. Ne bih se u potpunosti složio s tom procjenom. Neupitno je da među tih 43 ima onih koji i dalje snažno podržavaju Trumpa, ali većina je djelovala oportunistički, braneći stranačkog bivšeg predsjednika. I nadajući se da će se on naprosto s vremenom ispuhati. A nade polažu i u sudske procese među kojima se posebno ističe onaj u saveznoj državi Georgia, zbog zahtjeva da se utječe na ishod predsjedničkih izbora.

Lanhee Chen iz Hoover Institutea, politički savjetnik brojnih utjecajnih republikanaca, za NYT navodi da se stranka (kratica GOP) mora redefinirati. "Konzervativni pokret, poput GOP-ja, uspješan je kad je stranka ideja. Sada su mnogi u stranci usredotočeniji na razgovor o Trumpu nego o tome što je sljedeće. A to je vrlo opasna pozicija."

Toga je svjesna Cheney, koja je u nedavnom televizijskom razgovoru rekla kako "za Trumpa nema mjesta kao lidera naše stranke u sljedećem razdoblju". S druge je strane skupina koju predstavlja senator Bill Hagerty iz Tennesseeja, za kojeg je proces opoziva bio pokušaj podrivanja uspješnog čelnika.

Za njega nema mjesta

GOP se našao u egzistencijalnom problemu: stati iz lidera koji je doveo velik broj glasača ili se vratiti stranačkim korijenima i izgrađivati novu politiku. Tu će dvojbu morati riješiti brzo jer Biden je sa svojim politika krenuo sprinterski, predsjedničke uredbe su brojne, pripremaju se važni zakonski prijedlozi. Bude li se GOP bavio sobom, prepustit će svu političku inicijativu demokratima. A onda će se javnost suočiti s unutarstranačkim sukobima u GOP-ju iako se očekivalo da će sukob ljevice i centra u Demokratskoj stranci biti primarno stranačko pitanje do sljedećih izbora, koji dolaze u studenom sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:24