NAPETOST NA ISTOKU

UKRAJINSKI SEPARATISTI 'Ništa od skorog uvođenja tampon zone!'

Pro-Russia separatists stand at their checkpoint near the front line in the northern outskirts of city of Donetsk, on July 22, 2014. Terrified civilians fled as intense clashes yesterday between Ukrainian government troops and pro-Russian rebels left at least four people dead on the outskirts of the insurgent bastion of Donetsk. A military spokesman said yesterday government troops were battling back control of the districts around the airport and had broken through the rebel cordon to reach their comrades inside. AFP PHOTO/ BULENT KILIC
 BULENT KILIC/AFP

MOSKVA/KIJEV - Ukrajinski proruski separatisti u ponedjeljak su kazali kako se tampon zona duž bojišnice s vladinim snagama neće uskoro uvesti.

"Zbog niske razine povjerenja između dviju strana bit će vrlo teško odmah primijeniti memorandum iz Minska", rekao je vođa doneckih proruskih separatista Andrej Purgin za Itar Tass.

U skladu s dogovorom koji čini devet točaka, a u subotu u Minsku potpisali su ga separatistički vođe i predstavnici ukrajinske vlade, obje bi strane trebale povući teško oružje 15 kilometara od bojišnice.

Purgin je kazao kako će trebati proći određeno vrijeme da se sporazum počne primjenjivati te da je pitanje tampon zone njegov najteže primjenjiv dio.

Kasnije je rekao da bi se problem mogao riješiti na razini lokalnih zapovjednika u roku od pet dana. "Puno će ovisiti o izravnom dogovoru zapovjednika na terenu", kazao je Purtin za Interfax.

Vlada u Kijevu najavila je skori početak primjene dogovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:54