PROTIV VOLJE NARODA

UKRAJINSKI PREMIJER AZAROV 'Vladimir Putin je spasilac Ukrajine!'

Snižavanje cijene ruskog plina za trećinu, Azarov je čak nazvao povijesnim događajem
 AFP

Sporazume koje je predsjednik Janukovič sklopio s Vladimirom Putinom u Moskvi spasili su Ukrajinu od bankrota i socijalnog kolapsa, izjavio je ukrajinski premijer Mikola Azarov ruskoj agenciji RIA.

Snižavanje cijene ruskog plina za trećinu, Azarov je čak nazvao povijesnim događajem, jer kaže « to će biti novi poticaj za ukrajinsko gospodarstvo i omogućit će poboljšanje životnog standarda građana te osigurati privredni rast». Osim toga Rusija će kupiti za 15 milijardi dolara ukrajinske nacionalne obveznice.

Iako je prije svoje posjet Rusiji Janukovič tvrdio da to ne znači kako se Ukrajina odriče svojih europskih ambicija te kako neće potpisivati članstvo u Carinskom savezu ( Ruska inačica istočnog EU-a) čini se da je odluka već pala i Ukrajina se sve više vezuje uz Moskvu.

Ukrajinaks oporba ove dogovore dočekala je na nož, optuživši Janukoviča ( čelnik stranke Sloboda – Oleg Tjagnibok) za izdaju nacionalnih interesa.

- Prodao je Ukrajinu Rusiji za 20 milijardi dolara te za svoj novi predsjednički mandat, kažu oporbeni čelnici. Predsjednički izbori u Ukrajini trebali bi biti 2015 godina, mada je Vitalij Kličko zatražio da se održe prijevremeni i to već u prvoj polovici slijedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:36