RAT NA ISTOKU

UKRAJINCI U BIJEGU Rusi napali na potpuno novoj fronti, Zapad: 'To je prikrivena invazija!'

Napali su ukrajinske snage u Novoazovsku, lučkom gradu na krajnjem jugoistoku države
 AFP

Premda su se ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov ukrajinski kolega Petro Porošenko na sastanku u Bjelorusiji složili da je zaustavljanje krvoprolića u Ukrajini nužno, u srijedu stižu dramatične nove vijesti o ruskoj upletenosti u ukrajinsku krizu.

Prema informacijama uglednog New York Timesa, ruski tenkovi, artiljerija i pješaštvo prešli su prije nekoliko dana u dio istočne Ukrajine u kojemu borbi dosad nije bilo. Napali su ukrajinske snage u Novoazovsku, lučkom gradu na krajnjem jugoistoku države i izazvali posvemašnju paniku i bijeg, a Zapad je ovakav potez nazvao 'prikrivenom invazijom'.

Riječ je o de facto trećem frontu na kojemu se sada vode borbe, uz bitke oko Donjecka i Luganska, čiji su separatisti prije nekoliko mjeseci proglasili svoje neovisne republike i traže pripajanje Ruskoj Federaciji.

Iscrpljeni, prljavi i izbezumljeni, ukrajinski vojnici koji su uspjeli pobjeći iz Novoazovska svjedoče o nevjerojatnoj snazi ruskih vojnika koji su ih napali tenkovskom i drugom paljbom. Neki od njih su odavali dojam potpune nezainteresiranosti za daljnje ratovanje, a New York Times prenosi da je jedan od njihovih zapovjednika doslovce morao urlati na svoje podređene da se izvole vratiti u bitku, no nisu ga poslušali.

Svjedoci govore o uistinu kaotičnom povlačenju u prenatrpanim autobusima koji jure prema zapadu. Na prozorima dijela autobusa vide se rupe od metaka.

Ovaj novi razvoj događaja u skladu je s najavama separatista da kreću u novu veliku protuofenzivu na istoku države, a cilj je očito priskočiti u pomoć pobunjenicima u Donjecku i Lugansku, koji su se proteklih tjedana, zbog napretka ukrajinske vojske, našli u izuzetno teškoj situaciji.

Iz Bijele kuće su potvrdili da su vidjeli kako iz Rusije u Ukrajinu ulaze kolone tenkova i oklopnih vozila. Američki veleposlanik u Kijevu Geoff Pyatt kaže da je sasvim moguće da je započela najavljivana protuofenziva, ali pod ruskim vodstvom.

Jedan neimenovani dužnosnik za New York Times kaže da je vjerojatni cilj Moskve odvući pažnju i fokus ukrajinskih trupa i tako ih oslabiti na terenu oko strateški ključnog Donjecka. Moguće je da će doći i do uspostavljanja još jedne separatističke enklave, a dio zapadnih dužnosnika vjeruje da bi sve ovo mogao biti dio znatno šire ruske strategije otimanja ukrajinskog teritorija, odnosno stvaranja direktne kopnene veze između Rusije i anektiranog ukrajinskog poluotoka Krima.

Kremlj je demantirao da je intervenirao u Ukrajini, no Amerikanci tvrde da imaju fotografije koje dokazuju pokret ruske vojske preko granice.

U Ukrajini uočen ruski raketni sustav Pantsir-S1

BRUXELLES - Ruski protuzračni raketni sustav SA-22 ili Pantsir-S1 uočen je na istoku Ukrajine koji nadziru proruski separatisti, rekao je u srijedu jedan diplomat NATO-a.

"Sustav SA-22 je sada u tome području", rekao je diplomat, dodajući kako se sumnja da je jedan drugi raketni sustav, sustav zemlja-zrak SA-11 ili Buk, srušio putnički zrakoplov Malaysia Airlinesa 17. srpnja, pri čemu je poginulo 298 ljudi.

Sustav Pantsir-S1 (ili SA-22 po klasifikaciji NATO-a) može pogoditi sve zračne mete na 20 kilometara udaljenosti i visini od 15 kilometara. Može gađati četiri mete u isto vrijeme a njegovi projektili mogu doseći brzinu od 1300 metara u sekundi.

Diplomat, koji je želio ostati neimenovan, također je spomenuo "ukrajinske informacije", po njegovu mišljenju vjerodostojne, o "malim ruskim vojnim postrojbama koje ulaze na ukrajinski teritorij."

"Nije riječ više samo o tenkovima i oklopnim vozilima (...) Ruski vojnici ulaze u Ukrajinu", rekao je, dodajući i da "Rusija topništvom i raketama napada ukrajinske oružane snage s ruskog teritorija i u Ukrajini."

"Čini se da je došlo do suptilne promjene", što se dogodilo "nedavno", a to je da je Rusija prešla s "prikrivene potpore separatistima" na "otvoreniju, vidljiviju potporu", rekao je. "Samo što je Rusi formalno ne priznaju." ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 15:37