NAPAD NA KURSK

Ukrajinci pronašli ruske vojne dokumente: ‘Ništa ih nije iznenadilo, sve su znali, mjesecima su se pripremali!‘

Još 19. veljače zapovjednici postrojbi upozoreni su da Ukrajinci planiraju brzi prodor iz regije Sumi na ruski teritorij

Ruski vojnici u regiji Kursk

 Sergey Bobylev/sputnik/profimedia/

Rusko vojno zapovjedništvo je predvidjelo ukrajinski upad u svoju regiju Kursk i nekoliko mjeseci kovalo je planove kako ga spriječiti, ukazuju dokumenti za koje ukrajinska vojska tvrdi da ih je zaplijenila na napuštenim ruskim položajima.

Dokumenti, koje je Guardian dobio na uvid, otkrivaju rusku zabrinutost za moral u svojim redovima u Kursku, koja se pojačala nakon samoubojstva vojnika na fronti koji je navodno bio u dugotrajnom stanju depresije zbog služenja ruskoj vojsci.

Guardian navodi da nije mogao neovisno utvrditi autentičnost dokumenata, iako ističe da oni nose obilježja autentične komunikacije ruske vojske.

Krajem kolovoza, Guardian se susreo s ukrajinskim timom za specijalne operacije koji su zaplijenili dokumente, nekoliko sati nakon što su napustili ruski teritorij.

Tim je ustvrdio da je uzeo dokumente ruskog ministarstva unutarnjih poslova, FSB-a i vojske iz zgrada u regiji Kursk, a kasnije su odabrani dio dali na pregled i fotografiranje.

Neki od dokumenata su tiskane naredbe distribuirane različitim jedinicama, dok su drugi rukom pisani dnevnici koji bilježe događaje i probleme na određenim pozicijama. Najraniji unosi zapisani su krajem 2023., dok najnoviji dokumenti datiraju samo šest tjedana prije nego ukrajinskog upada u regiju Kursk 6. kolovoza.

Dokumenti uglavnom dolaze iz jedinica ruske 488. gardijske motorizirane streljačke pukovnije, a posebno iz 17. bataljuna.

Ukrajinski upad u Kursk iznenadio je zapadne partnere Kijeva i mnoge u ukrajinskoj eliti, jer je za planove znao vrlo mali broj ljudi. Sada ruski vojni dokumenti sadrže upozorenja o mogućem upadu u to područje nekoliko mjeseci ranije. Spominje se i pokušaj zauzimanja Sudže, grada od 5000 stanovnika koji je pod ukrajinskom okupacijom već više od mjesec dana.

U zapisu od 4. siječnja spominje se potencijal za proboj državne granice od strane ukrajinskih naoružanih skupina i naređuje pojačana obuka kako bi ruska vojska bila spremna za odbijanje napada.

Dana 19. veljače zapovjednici postrojbi upozoreni su da Ukrajinci planiraju brzi prodor iz regije Sumy na ruski teritorij, do dubine od 80 kilometara, kako bi se uspostavio četverodnevni ‘koridor‘ prije dolaska glavne jedinice ukrajinske vojske na oklopnim vozilima”.

image

Borbe u okolici Sudže

-/Afp

Sredinom ožujka, postrojbe na granici su dobile naredbu da pojačaju obrambene linije i ‘organiziraju dodatne vježne za vodstvo jedinica u uporišta radi organizacije obrane u pripremi za ukrajinski prekogranični napad.

Sredinom lipnja postojalo je konkretnije upozorenje na ukrajinske planove ‘na liniji Junakivka-Sudža, s ciljem preuzimanja Sudže‘, što se u kolovozu i dogodilo. Također su predvidjeli da će Ukrajina pokušati uništiti most preko rijeke Sejm kako bi prekinula ruske linije opskrbe u regiji, što se također kasnije dogodilo.

U dokumentu iz lipnja Rusi su se žalili da su postrojbe smještene na fronti "u prosjeku popunjene samo 60-70% i sastavljene od slabo obučenih pričuvnih vojnika.

Kada se dogodio ukrajinski napad 6. kolovoza, mnogi ruski vojnici napustili su svoje položaje, a u roku od tjedan dana Ukrajina je preuzela punu kontrolu nad Sudžom. "Pobjegli su, a da se nisu čak ni evakuirali ili uništili svoje dokumente", rekao je član tima za specijalne operacije koji je zaplijenio dokumente.

Tijekom kaotičnog povlačenja Moskve, ukrajinske snage zarobile su stotine ruskih vojnika, od kojih su mnogi bili vojni obveznici, a od njih se načelno ne očekuje da će sudjelovati u borbi.

Roditelji jednog vojnog obveznika iz druge satnije, koji se nalazi u dokumentima, snimili su u kolovozu emotivni apel vezano za svog sina, 22-godišnjeg sina Vadima Kopylova, rekavši da je bio zarobljen u blizini Sudže i pozvali ruske vlasti da ga razmijene.

Dokumenti daju uvid u rusku taktiku tijekom protekle godine, u jednom slučaju govoreći o potrebi stvaranja rovova mamaca i položaja kako bi se zbunili ukrajinski dronovii. “Treba izraditi makete tenkova, oklopnih vozila i topničkih bacača, kao i lutke vojnika, te ih povremeno premještati”, stoji u jednoj naredbi..

Dodaje se da bi na položaje mamaca trebalo poslati nekoliko vojnika koji bi noću palili vatre i hodali s bakljama, te da bi Rusija trebala radio vezom pričati o položajima mamaca, s ciljem da ih Ukrajinci presretnu. Nije jasno jesu li takve pozicije ikada stvorene; članovi ukrajinske jedinice koji su posljednjih tjedana upravljali izviđačkim dronovima na tom području rekli su za Guardian da nisu vidjeli nikakve dokaze o takvim položajima.

U ožujku se u ruskim dokumentima bilježi da je bilo sve više incidenata ukrajinskih diverzantskih grupa koje su se maskirale za rad iza ruskih linija noseći ruske uniforme.

image
Anatoliy Zhdanov/Afp

“Kako bismo spriječili infiltraciju neprijatelja u naše borbene formacije... zapovjednici trebaju implementirati upotrebu identifikacijskog markera varijante n6, izrađenog od materijala širine 8 cm, koji se pričvršćuje pomoću nevidljive trake”, stoji u zapovijedi iz tog mjeseca.

Spominje se i zabrinjavajući slučaj samoubojstva.

“Analiza trenutne situacije u vezi sa samoubojstvima pokazuje da je situacija oko slučaja stradavanja vojnika kao posljedica suicidalnog incidenta i dalje napeta"; stoji u jednom unosu. U njemu se govori o slučaju koji se navodno dogodio 20. siječnja ove godine, kada je vojni obveznik pucao sebi u trbuh.

"Istraga je utvrdila da je uzrok samoubojstva bio psihički slom, uzrokovan njegovim dugotrajnim stanjem depresije zbog službe u ruskoj vojsci", stoji u rukom pisanom izvješću o incidentu.

Kako bi se spriječili daljnji takvi incidenti, zapovjednici postrojbi dobivaju upute da identificiraju vojnike koji su “psihički nespremni ispuniti svoje dužnosti ili su skloni devijantnom ponašanju, te organiziraju njihovo premještanje i prebacivanje u vojne medicinske ustanove”.

U novim uputama, na ojima se ne navodi datum, navodi se da bi vojnici trebali dobiti 5-10 minuta dnevno, kao i sat vremena jednom tjedno političke poduke, “s ciljem održavanja i podizanja političkog, moralnog i psihičkog morala”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:04