UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Ukrajina: ‘Uspjeh! Napali smo zapovjedno mjesto Crnomorske flote‘; Javio se Kadirov - iz bolnice: ‘Ma dobro sam‘

Najvažnije događaje na bojištima diljem Ukrajine i drugdje u svijetu pratimo iz minute u minutu
Ramzan Kadirov u bolnici
 Twitter

KLJUČNI DOGAĐAJI DANA:

- Predsjednik Irana Ebrahim Raisi: 'SAD potiče nasilje u Ukrajini, mi smo za mir'

- Zelenski i Lavrov bi se mogli sastati na Vijeću sigurnosti prvi put od početka rata

- Kadirov demantirao glasine da je bolestan

- Šojgu: Suradnja Rusije i Irana dosegla je novu razinu

- ISW: Gubici koje Rusija trpi na zapadu Zaporiške oblasti "značajno su porasli"

- Gorio rezervoar za dizelsko gorivo u blizini zračne luke u Sočiju

- Eksplozije su se čule u Hersonu, oglašena zračna uzbuna

20:39

Kadirov demantirao glasine da je bolestan

Prije dva dana na društvenim mrežama proširila se glasina da je vođa Čečena Ramzan Kadirov bolestan, pa čak i neprovjerena vijest da je mrtav.

Neki su pisali da Kadirov leži u jednoj moskovskoj bolnici nakon neuspjele transplatacije bubrega.

U srijedu se oglasio i sam Kadirov i demantirao glasine.

Na društvenim mrežama je objavio videosnimku iz bolnice. Tvrdi da je u moskovsku bolnicu došao posjetiti bolesnog strica. Na snimci nije prikazan iz neposredne blizine.

- Želim komentirati glasine o svom zdravlju. Hvala Alahu, živ sam i zdrav i ne razumijem zašto se digla prašina oko moga zdravlja. No, ima tu i jedna dobra stvar. Sada čitatelji mogu znati koji mediji i koji pojedinci bezočno lažu svoje čitatelje.

19:46

Nekoliko ruskih vojnika ubijeno u sukobu u Gorskom Karabahu

Nekoliko ruskih vojnika stacioniranih u Gorskom Karabahu ubijeno je hicima ispaljenim na njihov automobil, prema vojnim izvorima u Moskvi.

Incident se dogodio u srijedu u blizini sela Džanjataga, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

Ministarstvo nije reklo koliko je vojnika poginulo. Vraćali su se s promatračnice kada je na njihovo vozilo pucano iz vatrenog oružja, priopćilo je ministarstvo.

Predstavnici Rusije i Azerbajdžana na terenu rade na razjašnjavanju situacije. Informacije se ne mogu neovisno provjeriti.

Azerbajdžan je u utorak pokrenuo vojnu operaciju u južnokavkaskoj regiji Gorski Karabah. U srijedu je postignuto primirje uz rusko posredovanje.

18:43

Ukrajina: Uspješan napad na zapovjedno mjesto ruske flote na Krimu

Ukrajinske snage napale su u srijedu ujutro zapovjedno mjesto ruske crnomorske flote blizu Sevastopolja na Krimu, priopćila je ukrajinska vojska.

Nisu navedeni nikakvi detalji osim da je napad bio uspješan.

Guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev, kojega je postavila Moskva, rekao je da je spriječen raketni napad na grad.

Kijev je pojačao napade u Crnom moru i na Krimu, koji je Rusija zauzela i pripojila 2014., dok ukrajinske snage nastavljaju s gotovo četveromjesečnom protuofenzivom.

Kijev je objavio da su u nizu napada na Krim prošlog tjedna oštećena dva ruska patrolna broda i da je uništen sofisticirani sustav protuzračne obrane.

Andrij Jusov, dužnosnik ukrajinske vojne obavještajne službe, rekao je da je napad u srijedu bio planiran.

Razvožajev je rekao putem aplikacije Telegram da je Rusija oborila nekoliko dronova u blizini grada i "odbila raketni napad".

15:41

Poljska pozvala ukrajinskog veleposlanika zbog komentara Zelenskog u UN-u

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ukrajinskog veleposlanika zbog jučerašnjih komentara ukrajinskog predjednika Volodimira Zelenskog na Općoj skupštini UN-a.

Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je prenijelo "oštar prosvjed" poljske strane protiv izjava Zelenskog "u kojima se navodi da su neke zemlje EU glumile solidarnost dok su neizravno podupirale Rusiju".

U svom jučerašnjem govoru Zelenski je rekao da "političko kazalište" oko uvoza žitarica - koji su Poljska, Mađarska i Slovačka zabranile iz Ukrajine - samo pomaže Moskvi.

Poljska bi mogla zabraniti uvoz dodatnih ukrajinskih prehrambenih proizvoda, rekao je premijer Mateusz Morawiecki u srijedu, upozorivši Kijev da ne eskalira spor o uvozu žita.

12:56

Eksplozije odjekuju na području oko Sevastopolja

Kanali na komunikacijskoj platformi Telegram koji izvještavaju o najnovijim zbivanjima na poluotoku Krimu javili su u srijedu oko podneva da su se na područuju oko Sevastopolja čule eksplozije te da se na nekoliko mjesta može vidjeti dim.

Navodi se da je moguće da su se eksplozije dogodile u gradu Inkermanu te na području kod zračne luke Belbek.

Pojedinci pak tvrde da je pogođena ruska vojna baza u mjestu Verhnosadove

Neki korisnici X-a kažu da su Rusi navodno prije spomenutih eksplozija područje oko Sevastopolja obavili dimnim zavjesama.

Na snimkama koje su pak objavljene na društvenoj mreži X može se čuti da Rusi koji žive na Krimu misle da su na nebu vidjeli krstareće rakete Storm Shadow.

Izvori kažu da su snimke navodnih krstarećih raketa nastale kod Simferopolja, što znači da rakete nisu ispaljene s mora već s kopna.

Savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko tvrdi da je obustavljen promet preko Kerčkog mosta.

12:11

'Poljska bi mogla zabraniti uvoz novih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine'

Poljska bi mogla zabraniti uvoz dodatnih ukrajinskih prehrambenih proizvoda, rekao je premijer Mateusz Morawiecki u srijedu, upozorivši Kijev da ne eskalira spor o uvozu žita.

Varšava je bila jedna od najčvršćih saveznica Kijeva otkako je Moskva započela svoju invaziju 2022., no dvije se zemlje sada spore oko uvoza poljoprivrednih proizvoda nakon što je Poljska, zajedno s Mađarskom i Slovačkom, produžila zabranu uvoza žita iz susjedne Ukrajine.

"Upozoravam ukrajinske vlasti, jer ako žele eskalirati spor na ovaj način, dodat ćemo više proizvoda zabrani uvoza na teritorij Republike Poljske", rekao je Morawiecki za televiziju Polsat News.

Glasnogovornik Svjetske trgovinske organizacije je u utorak potvrdio da je Ukrajina napravila prvi korak u trgovinskom sporu tako što se žalila pri globalnom tijelu.

Nije imenovao zemlje, no Kijev je ranije rekao da se žalba odnosi na Poljsku, Slovačku i Mađarsku.

12:09

ISW: Gubici koje Rusija trpi na zapadu Zaporiške oblasti "značajno su porasli"

Američki trust mozgova Institut za proučavanje rata (ISW) rekao je da su "značajno porasli" gubici koje Rusi trpe u zapadnom dijelu Zaporiške oblasti.

ISW smatra da se ruska vojska muči s nedostatkom jedinica koje su spremne za borbu, a koje su najviše strukture spremne poslati u taj sektor fronte.

ISW je dodao da su i ruski i ukrajinski izvori rekli da su za pobjede koje je Ukrajina ostvarila kod Bahmuta zaslužni bolja koordiniranost ukrajinskih vojnika, veća preciznost ukrajinske artiljerije i činjenica da ukrajinska vojska ima snažnije sustave za elektroničko ratovanje.

10:03

Šojgu: Suradnja Rusije i Irana dosegla je novu razinu

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je da je suradnja Rusije i Irana dosegla novu razinu.

- Cilj nam je provesti cijeli niz planiranih aktivnosti, unatoč protivljenju SAD-a i njegovih zapadnih saveznika. Sa zadovoljstvom primjećujemo da se danas rusko-iranski dijalog posebno intenzivno razvija - citira Tass ministrovu izjavu.

10:01

Eksplozije u Hersonu, oglašena zračna uzbuna

U Hersonu je proglašena zračna uzbuna, nakon što su se čule brojne eksplozije. Kako javlja Suspilne, pozivajući se na lokalne vlasti, 'ruska vojska napala je razne četvrti grada".

Podsjetimo, ovaj grad pod kontrolom Ukrajine nalazi se nasuprot južnog dijela istoimene regije koju su okupirale ruske snage, a za koju Rusija tvrdi da će je pripojiti.

08:32

Gorio rezervoar za dizelsko gorivo u blizini zračne luke u Sočiju

Rano jutros u blizini zračne luke u ruskom crnomorskom ljetovalištu Sočiju počeo je gorjeti rezervoar za dizelsko gorivo. Mash, ruski informativni kanal na Telegramu, objavio je video snimku velikog stupa dima koji se diže iznad grada.

Požar je sada ugašen, rekao je gradonačelnik grada.

"Nije bilo žrtava", naveo je Aleksej Kopajgorodski na Telegramu. "Zračna luka i cijeli prometni sustav rade normalno."

Također je kazao da se uzrok požara istražuje.

07:58

Zelenski i Lavrov bi se mogli sastati na Vijeću sigurnosti prvi put od početka rata

Očekuje se da će u srijedu na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski biti u središtu sastanka Vijeća sigurnosti, gdje bi se mogao po prvi put sastati s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Sastanak između Zelenskog i njemačkog kancelara Olafa Scholza je također planiran za srijedu. Tema će biti ukrajinski zahtjev za projektilima Taurus, o čemu je Scholz dosad šutio.

Prvo putovanje ukrajinskog predsjednika do sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku od početka rata shvaćeno je kao pokušaj da pridobije skeptične zemlje.

Također, Opća skupština započinje svoj drugi dan zasjedanja u srijedu, kada je zakazan, među ostalim, govor talijanske premijerke Giorgie Meloni.

Ovog ponedjeljka je UN započeo sastanak na vrhu posvećen ciljevima održivog razvoja.

Očekuje se da će do utorka, sa stankom u nedjelju i ponedjeljak, više od 140 državnih poglavara i premijera govoriti na općoj raspravi.

Ruski rat protiv Ukrajine će vjerojatno igrati važnu ulogu u mnogim govorima.

06:14

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a: "Ne dajemo Ukrajini oružje na kapaljku"

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država John Kirby rekao je da SAD-a Ukrajini oružje ne daje "na kapaljku", piše Sky News.

"SAD je glavni opskrbljivač Ukrajine oružjem", rekao je Kirby. "Priroda rata mijenja se kako on traje... pokušali smo prilagoditi oružje koje šaljemo (Ukrajini). Ne zaostajemo ni u jednom pogledu. Sve što je ukrajinska vojska tražila, to je i dobila", dodao je Kirby.

06:12

Predsjednik Irana Ebrahim Raisi: 'SAD potiče nasilje u Ukrajini, mi smo za mir'

Predsjednik Islamske Republike Iran Ebrahim Raisi optužio je u utorak Sjedinjene Američke Države za poticanje nasilja u Ukrajini tijekom obraćanja na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, piše The Guardian. Čim je to čuo, ambasador Izraela pri UN-u Gilad Erdan ustao je iz svoje stolice te visoko u zrak podigao papir s porukom potpore borbi za prava žena u Iranu.

Raisi je rekao da su iranski dronovi kojima Rusija napada Ukrajinu Moskvi prodani prije početka rata te da je za mir u Ukrajini. Istoga je dana u Teheran stigla ruska delegacija predvođena ministrom obrane Sergejem Šojguom.

Iranski je predsjednik rekao da je porazio američke obavještajce koji su ga htjeli svrgnuti te ustvrdio da budućnost pripada zemljama "iz njegove sfere" te da su dani kada je Zapad vodio glavnu riječ u svijetu gotovi.

"Projekt amerikanizacije svijeta nije uspio. Zapad se suočava s krizom identiteta i svijet vidi kao šumu, a sebe kao prelijep vrt", rekao je Raisi te optužio SAD da poticanjem nasilja u Ukrajini želi oslabiti Europu.

Ambasador Izraela pri UN-u Gilad Erdan optužio je UN za prostiranje crvenog tepiha pred "mesarom iz Teherana". Erdan je tijekom svog prosvjeda u zrak podigao fotografiju Mahse Amini, 22-godišnje Iranke kurdskog podrijetla koja je preminula nakon što ju je uhitila iranska moralna policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:29