PRIJETI LI NESTAŠICA?

Ukrajina prestala plaćati plin Rusiji

Newly appointed head of the Ukrainian Naftogaz state oil and gas firm Andriy Kobolev walks in front of the company's log before a press conference in Kiev on April 1, 2014. Russian energy giant Gazprom on Tuesday announced it was raising the price of gas exports to Ukraine by more than a third, scrapping a previous discount amid mounting strains between the two countries. AFP PHOTO / YURIY KIRNICHNY
 YURIY KIRNICHNY

KIJEV - Ukrajinska energetska tvrtka Naftogaz suspendirala je plaćanje plina Rusiji dok se ne završe pregovori o cijeni, rekao je glavni direktor tvrtke Andrej Kobolev.

Rusija je nakon aneksije Krima povisila cijenu plina Kijevu, koji joj za plin duguje 2,2 milijarda američkih dolara.

Gazprom sada traži 485 američkih dolara za tisuću prostornih metara plina dok je dogovorena cijena za prvi kvartal bila 268 dolara.

"Plaćanje duga izravno je povezano s time da cijena plina ostane kakva je dogovorena za prvi kvartal", rekao je Kobolev za tjednik Zerkalo Nedeli.

"Ne vidimo zašto bi cijenu trebalo mijenjati. Smatramo da cijena od gotovo 500 dolara nije tržišna, pravedna i prihvatljiva. Stoga smo suspendirali plaćanje dok traju pregovori o cijeni", rekao je.

Naoružani muškarci zauzeli policijsku postaju na istoku Ukrajine

Nekoliko naoružaniih muškaraca zauzelo je policijsku postaju u gradu Sloviansku na istoku Ukrajine, rekao je ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov u subotu.

"Naoružani muškarci u kamuflažnim uniformama zauzeli su policijsku postaju u Sloviansku. Odgovor će biti vrlo snažan jer postoji razlika između prosvjednika i terorista", napisao je Avakov na svojoj Facebook stranici.

Proruski prosvjednici drže već gotovo tjedan dana nekoliko javnih zgrada u Donjecku i Lugansku, dva veća grada na istoku Ukrajine. Oni traže pripojenje Rusiji, ili najmanje referendum o većoj regionalnoj autonomiji.

Sloviansk je grad od oko 100.000 stanovnika koji se nalazi u Donjeckoj oblasti, oko 150 kilometara od granice s Rusijom.

Premijer Arsenij Jacenjuk u petak je posjetio Donjeck kako bi pokušao naći rješenje krize. Nije imao izravne kontakte s proruskim prosvjednicima, a ocijenio je da bi kriza trebala biti riješena mirnim putem.

"Reći ću to ponovno: oni koji žele dijalog... imat će dijalog i tražit će se rješenje. Oni koji se dižu na oružje, pale zgrade, pucaju na ljude, policiju, teroriziraju, oni će se suočiti s odgovarajućim odgovorom", dodao je Avakov na Facebook stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:25