LAŽNA NADA?

UKRAJINA: 'Dogovorili smo trajni prekid vatre!'; RUSIJA: 'To je laž jer mi ne sudjelujemo u sukobu'

Prorošenkov ured tvrdi da je u razgovoru s Putinom postignut dogovor o prekidu vatre u Donjecku
 AFP

NOVO 13:22 Ured ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka povukao je s web stranice priopćenje u kojem je objavljeno da je postignut sporazum o prekidu vatre s Rusijom.

- Priopćenje u kojem je opisan telefonski razgovor dvojice predsjednika je otišlo predaleko opisujući da je dogovoren prekid vatre. Nova verzija će biti objavljena uskoro - rekao je glasnogovornik.

- Predsjednici su razmijenili mišljenja, ali se nisu ništa službeno dogovorili - rekao je glasnogovornik koji u skladu s protokolom nije htio odati svoje ime.

-------------

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko objavio je kako je u telefonskom razgovoru s predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom, dogovorio trajni prekid vatre na istoku Ukrajine, javljaju svjetski mediji.

'Razgovor je doveo do sporazuma o trajnom prekidu vatre u Donjeckom bazenu (regije Donjeck i Luhansk)', objavio je ured ukrajinskog predsjednika.

'Postigli su zajedničko razumijevanje o koracima potrebnim za postizanje mira', dodaje se u priopćenju koje je stiglo dok se američki predsjednik Barack Obama sastaje s liderima baltičkih država u Estoniji.

Obama održava konzultacije u Talinnu s predsjednicima Estonije, Latvije i Litve, prije početka NATO summita koji će se održati u Walesu 4. i 5. rujna, a na kojem bi čelnici NATO saveza trebali raspravljati o planovima formiranju snaga za brzo djelovanje.

No, glasnogovornik Kremlja već je opovrgnuo navodni sporazum između Porošenka i Putina, tvrdeći kako Rusija ne sudjeluje u ukrajinskom sukobu. 'Putin i Porošenko nisu se dogovorili o prekidu vatre jer Rusija ne sudjeluje u ukrajinskom sukobu, samo su razgovarali kako riješiti sukob', prenijela je ruska novinska agencija RIA riječi Putinova glasnogovornika.

Oglasio se i američki predsjednik: 'Prerano je za reći što prekid vatre točno znači... Mi stalno podupiremo napore predsjednika Porošenka da postigne smislen prekid vatre u ovom sukobu', poručio je Barack Obama iz Talinna.

U dosadašnjim borbama na istoku Ukrajine, poginulo je više od 2.600 osoba, a više od milijun ih je izbjeglo. Rusija odbacuje optužbe Zapada i ukrajinskih vlasti kako pobunjenike snabdijeva opremom i ljudstvom.

Proruski su pobunjenici preuzeli inicijativu u borbama zadnjih dana, a danas je identificirano tijelo ruskog novinara Andreja Stenina koji je ubijen početkom kolovoza u zasjedi ukrajinskih snaga sigurnosti na pobunjenički konvoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:39