145 SLUČAJEVA

UHVATILI MONSTRUOZNOG PEDOFILA Tražio od djece fotografije pa ih ucjenjivao i silovao najmanje njih 28-ero

 Marko Miščević/CROPIX

SYDNEY - Neimenovani Australac optužen je u ponedjeljak za 145 slučajeva seksualnog zlostavljanja te silovanja na najmanje 28-ero djece nakon što ih je navabio preko društvenih medija.

Policija tvrdi da je 47-godišnjak iz Warwicka, jugozapadno od Brisbanea u Queenslandu, koristio nekoliko online aliasa među kojima su Jazz, Jazzman i David Bourne, kako bi vrebao djecu mlađu od 16 godina.

Njegovi navodni zločini, među kojima su izrada i distribucija dječje pornografije, počinjeni su u periodu od 2002 te 2015 godine, a uključivali su žrtve iz Australije.

Njegov je modus operandi bio traženje nepristojnih fotografija od djece koje bi potom koristio za ucjenu i iskorištavanja, u nekim slučajevima za silovanje koje je potom snimao i fotografirao.

Viši detektiv Russell Joyce izjavio je za Warwick Daily News kako je istraga počela prijavom u travnju prošle godine. Policija je uspjela pronaći velik broj žrtava.

- Reakcije kada smo pronašli žrtve bile su sve od sramote do šoka i u nekim slučajevima značajnog olakšanja. Vjerujemo kako se velik broj žrtava još uvijek nalazi neotkriven - objasnio je Joyce.

Dodao je kako je roditeljima vrlo teško kontrolirati što djeca rade na internetu.

Ministar policije u Queenslandu Jo-Ann Miller apelirala je roditelje da pomno paze i provjeravaju aktivnost svoje djece na internetu, pogotovo jer su seksualni prestupnici vrlo skloni u korištenju tehnologije kako bi navabili žrtve.

- Nije dovoljno djeci reći 'ne razumiješ Facebook' ili 'ne znaš kako se služi iPhoneom'. Morate ih naučiti čime se vaše dijete koristi kako biste ga mogli voditi, asistirati mu i nagledati njihov rad na računalo - naglasila je Miller.

Silovatelj će ostati u pritvoru do 20. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 00:55