RATNI ZLOČIN U ŠTRPCIMA IZ 1993.

Uhitili 15 ubojica iz vlaka: Odveli su 19 Bošnjaka i jednog Hrvata pa ih pogubili

Četnici su upali u vlak na dijelu pruge koji prolazi kroz BiH
 ICTY

Ratni zločin nikad ne zastarijeva, a očito zbog neugodnih reperkusija nakon zlogukih eskapada Vojislava Šešelja srpsko je tužiteljstvo, u suradnji s kolegama iz BiH, uhitilo pet (u BiH 10) osoba umiješanih u otmicu i ubojstvo 20 putnika iz vlaka 671 na relaciji Beograd - Bar.

Pripadnici srpskih paravojnih formacija su hladnog 27. veljače 1993. godine na stanici Štrpci zaustavili vlak te iz njega, nakon legitimiranja, odveli 18 Bošnjaka, jednog Hrvata - Tomu Buzova, umirovljenog oficira JNA, i još jedno “lice neutvrđene nacionalnosti”.

Prema raznim nepotvrđenim verzijama, radilo se o crncu, odnosno studentu iz neke afričke zemlje (neki izvori, pak, navode da se riječ o Kinezu). Najmlađem otetom putniku Senadu Đečeviću bilo je tek 16 godina. Vlak na toj pruzi jednim dijelom prolazi kroz BiH, što je i iskorišteno za ovaj stravičan čin.

Pripadnike postrojbe bosanskih Srba predvodio je Milan Lukić koji je zbog zločina nad Bošnjacima u Višegradu 1992. - 1993. godine na Haaškom sudu osuđen na doživotni zatvor, iako mu nije suđeno i za zločin u Štrpcima. Paravojna postrojba nazivala se Osvetnici i bila je pod zapovjedništvom Vojske Republike Srpske. U akciji dvaju tužiteljstava uhićen je i brat Milana Lukića, Gojko.

Nesretni ljudi, koji su odvedeni iz vlaka, nisu bili vojnici ni pripadnici bilo kakvih vojnih formacija. Većina ubijenih bili su stanovnici Srbije i Crne Gore, odnosno sa Sandžaka, iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice. Nakon otmice vlak je bez ikakvih “problema” nastavio put prema crnogorskoj luci Bar, a zarobljenici su potrpani u vojni kamion TAM i odvezeni u školsku sportsku dvoranu u selu Prelovo kod Višegrada.

Tamo su opljačkani, neki čak i razodjeveni, fizički zlostavljani, a nakon toga su odvedeni i likvidirani. Srpski vojnici su zatim podijelili opljačkani plijen.

Drugi dan, 28. veljače, beživotna tijela su pobacana u Drinu. Nikad nisu pronađeni posmrtni ostaci 16 putnika, dok su mrtva i izmrcvarena tijela Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Halila Zubčića pronađena u jezeru Perućac.

Iako se za zločin znalo, dosad je jedino u Crnoj Gori, u Bijelom Polju, 2002. na 15 godina zatvora osuđen Nebojša Ranisavljević. Ovakva reakcija srbijanskog tužiteljstva vjerojatno je posljedica Šešeljeva divljanja odnosno negativnih reakcija u regiji i Europi pa se sada želi ublažiti razorni efekt njegova djelovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 05:50