AFERA PRISLUŠKIVANJA NE JENJAVA

Uhićena Rebekah Brooks, urednica News of the Worlda i miljenica medijskog mogula Ruperta Murdocha!

LONDON - Britanska je policija danas uhitila Rebeku Brooks, bivšu čelnicu News Internationala, tvrtke u vlasništvu medijskog mogula Ruperta Murdocha.

Rebekah Brooks bila je na čelu sada ugašenog tabloida The News of the World u doba dok su novinari tog lista do informacija dolazili prisluškujući telefone brojnih osoba iz javnog života. Prema posljednjim policijskim informacijama, novinari toga tabloida su tijekom više godina upadali u telefone više od 4000 osoba. Scotland Yard je objavio da je “uhićena 43-godišnjakinja pod sumnjom za hakiranje telefona i korupciju”, ali nisu potvrdili njezino ime. News International se također nije oglasio. No, vijest su potvrdili i Sky News, koji je u Murdochovu vlasništvu, i javni BBC.

Brooks je s mjesta urednice tabloida unaprijeđena u čelnicu cijele kompanije, a kad je izbio skandal, Murdoch je vrlo čvrsto stao iza nje i odbijao bilo kakvu ideju o njezinoj ostavci. No, kako se skandal iz dana u dan širio, na kraju je Brooks, koja je postala jednom od najomraženijih osoba u Velikoj Britaniji, dala ostavku te se ispričala novinarima. Tada je već bio uhićen također bivši glavni urednik tabloida Andy Coulson koji je bio i bliski suradnik britanskoga premijera Davida Camerona.

Tako je cijeli slučaj dobio i ozbiljnu političku dimenziju koja se nezaustavljivo širi jer se Cameron u 15 mjeseci 26 puta susreo s čelnicima News Internationala, uključujući i Brooks, i to u ladanjskoj kući britanskoga premijera.

Brooks se trebala idući tjedan pojaviti pred britanskim parlamentarnim zastupnicima kako bi odgovorila na njihova pitanja vezana uz skandal kojemu je razmjere sve teže definirati.

Sve je više informacija kako je vodstvo ugašenog tabloida plaćalo policiji i za dobivanje informacija i za usporavanje ranijih istraga pa se sada i ta dimenzija ovog skandala sve otvorenije istražuje. U Sjedinjenim je Državama, pak, FBI pokrenuo istragu zbog sumnje da su Murdochovi novinari nastojali doći do telefona obitelji žrtava terorističkog napada 11. rujna 2001. godine.

Najnoviji je udar stigao iz svijeta spektakla. Naime, poznati glumac Jude Law objavio je da je njega prisluškivao The Sun, druge novine u vlasništvu News Internationala koje se dosad nisu spoimnjale u tom kontekstu. Ako se ta optužba pokaže djelomično točnom, Murdochovo britansko medijsko carstvo moglo bi se naći u ozbiljnim problemima.

Rupert Murdoch i njegov sin James također bi trebali izaći pred parlamentarne zastupnike i odgovarati na njihova pitanja. No, već se javljaju glasovi da bi se možda i sam James mogao naći na meti policijske istrage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:46