NAKRATKO PRIVEDEN

UHIĆEN DRUGI ČOVJEK EP-a Pripit vrijeđao njemačke carinike: 'Vi ste nacisti kao Hitler!'

Policija mu je na kraju stavila lisice i privela ga na kratko u policijsku postaju iako je pokazao diplomatski pasoš
(FILE) This photo taken on October 26, 2013 shows European Parliaments Vice-President Jacek Protasiewicz at the Regional Civic Platform Congress in Karpacz, Poland. Protasiewicz, Polish Vice-President of the European Parliament, reviled two German customs officers at the Frankfurt airport as "Nazis" before shouting "Heil Hitler", reported the website of the daily Bild on February 27, 2014. A spokesperson of the police confirmed that "two officers were insulted' but wouldn't precise the exact term employed by Protasiewicz. AFP/ PAP PHOTO / MACIEJ KULCZYNSKI POLAND OUT
 AFP

Njemačka policija privela je na kratko s lisicama na rukama potpredsjednika Europskog parlamenta Jaceka Protaševiča zbog svađe s carinicima na aerodromu u Frankfurtu koje je pripit navodno vrijeđao da su nacisti, usporedivši ih s Hitlerom.

Potpredsjednik EP-a je prema navodima njemačkog lista Bild na aerodromu, kada mu je stigla prtljaga, očigledno pod utjecajem alkohola oteo kolica drugom putniku.

Kada su ga carinici pokušali zaustaviti počeo ih je vrijeđati da su nacisti i pitao ih da li su ikada bili u Auschwitzu.

Policija mu je na kraju stavila lisice i privela ga na kratko u policijsku postaju iako je pokazao diplomatski pasoš.

Protaševič je, pak, danas za poljske medije demantirao da je bio pijan. Tvrdi kako je popio samo dvije čaše vina za vrijeme leta, a njemačke carinike i policiju optužio je za skandalozno ponašanje.

- Tek će biti skandal. U cijeloj Europi. Pozvali su me na kontrolu prtljage na što imaju pravo. Pokazao sam diplomatski pasoš, a carinik ga je pogledao i rekao mi bijesno 'raus'. Moja poljska duša poludjela je od bijesa i okrenuo sam se i zapitao ga da li zna za šta mi u Poljskoj vezujemo riječ 'raus'. Da je to kao 'heil Hitler', kazao je Protaševič poljskoj televiziji TVP.info.

Potpredsjednik EP kazao je da mu je carinik uzeo prtljagu i pozvao ga da krene za njim, a u međuvremenu je stigla i policijska patrola.

Pored objašnjenja poljskom premijeru, pošto je Protaševič u EP izabran na listi vladajućih liberala predsjednika poljske vlade Donalda Tuska, poljski poslanik morat će svoje ponašanje objasniti i predsjedniku EP Martinu Schultzu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:55