PALI NA PRIMOPREDAJI NOVCA

UGLEDNI PUBLICISTI UCIJENILI KRALJA MAROKA Od monarha teškog dvije i pol milijarde tražili milijune da ne bi objavili knjigu o njemu

Catherine Graciet i Eric Laurent uhićeni su u jednom pariškom restoranu tijekom primopredaje novca
 AFP

Prije tri godine objavili su knjigu o marokanskom kralju Muhamedu VI. pod nazivom “Kralj predator”, optužujući ga za autokratsku vladavinu i osobno bogaćenje. Sada su pripremili novu knjigu o marokanskom vladaru koja je, tvrdi izdavač, trebala biti objavljena u siječnju. Već su je napisali i izdavačka kuća Editions du Seuil planirala ju je objaviti najkasnije u veljači. Umjesto toga, dvoje novinara završilo je u zatvoru pod optužbom da su ucjenjivali marokanskog kralja.

Catherine Graciet i Eric Laurent uhićeni su u četvrtak u jednom pariškom restoranu tijekom primopredaje novca. Prva knjiga izazvala je višemjesečno diplomatsko zahlađenje u odnosima između Pariza i Rabata, a autori su postali persona non grata u Maroku. Što su napisali u novom nastavku knjige?

Spustili cijenu

Eric Laurent još u srpnju prvi je kontaktirao predstavnike marokanskih vlasti, tražeći tri milijuna eura. Ako ih dobiju, novinarsko-publicistički par odustat će od objavljivanja već napisane knjige, obećao je Laurent. U pregovorima su zahtjev spustili na dva milijuna eura, a uhićeni su prilikom primopredaje 80.000 eura. Po 40.000 eura trebalo je kao prva rata pripasti svakom od autora.

Nije riječ o nekakvim opskurnim ucjenjivačima koji su se lažno predstavljali kao novinari: oboje su objavili zapažene publicističke knjige. Osim prve knjige o 52-godišnjem marokanskom kralju, Catherine Graciet napisala je knjigu o Maroku, a veliki publicitet imala je njezina knjiga Sarkozy-Gadafi u kojoj tvrdi da je Sarkozy dobivao novac od svrgnutog pa ubijenog libijskog vladara.

Eric Laurent (68) autor je knjige o Georgeu Bushu prevedene na više jezika, napisao je knjigu o 11. rujna, o svjetskoj financijskoj krizi (“Banke su dobile milijune, mi smo dobili krizu”) i trgovini naftom. Novinar Nicolas Beau, koji je zajedno s Catherine Graciet 2009. objavio knjigu o Lejli Trablesi, supruzi svrgnutog diktatora Tunisa Zinea El Abidinea Ben Alija, rekao je za AFP da je u šoku. Catherine nije tip osobe koja bi učinila nešto poput toga, rekao je zaprepašteni kolega.

Odmah uljučili policiju

Eric Laurent kontaktirao je marokansku kraljevsku palaču 23. srpnja, izjavio je odvjetnik Eric Dupond-Moretti kojeg su angažirale marokanske vlasti da ih zastupa u ovom slučaju.

Na prvom sastanku s kraljevim predstavnicima Laurent je bio direktan: “Za tri milijuna eura neću objaviti knjigu koju sam napisao s Catherine Graciet”. Marokanska vlada odmah je alarmirala francusku policiju. Već idući sastanak s ucjenjivačkim parom policija je nadzirala i snimala. Oboje su došli, Catherine Graciet i Eric Laurent. “Potpisali su ugovor i primili 80.000 eura u gotovini”, rekao je odvjetnik Dupond-Moretti za France 24. Uhićeni su odmah potom i odvedeni u pritvor. U petak su oslobođeni uz jamčevinu, a čeka ih optužba za ucjenjivanje i iznudu.

Potpisali priznanicu

Policija ima video i audio snimku i pismeni ugovor kojim su se obavezali da neće napisati ništa o marokanskom kralju, potvrđujući da su primili 80.000 eura. Uhvaćeni su na djelu, rekao je zastupnik Maroka Eric Dupond-Moretti. Odvjetnik Catherine Graciet potvrdio je da je postignut “financijski dogovor”, ali kaže da je njegova klijentica u tom slučaju uhvaćena u zamku.

Moutet kaže da je kralj Maroka želio osvetu i da je samo čekao priliku za to. Bivša knjiga jako ga je uznemirila: kad je španjolski El Pais objavio izvatke iz knjige, list je bio zabranjen u Maroku, prenosi AFP.

Liberalni kralj težak 2,5 milijardi

Sin dugogodišnjeg vladara Maroka Hasana II., Muhamed VI. dokazao se kao jedan od najuspješnijih arapskih vladara. Mijenjajući postupno Maroko od smrti svog oca 1999. godine, kralj Muhamed preživio je Arapsko proljeće i velike prosvjede 2011. godine. Nizom postupnih reformi pojačao je ovlasti vlade i parlamenta, a smanjio vlastite, dao veća prava ženama i uveo berberski jezik kao drugi službeni jezik u zemlji s 34 milijuna stanovnika. Prosvjedi 2011. bili su prvi u kojima su Marokanci kritizirali svog kralja a da vojska nije zapucala na njih.

Muhamed VI. ublažio je nezadovoljstvo građana objavljujući prijedlog novog ustava, koji je potvrđen na referendumu. Po novom ustavu kralj više nije “svet”, ali ostaje nepovrediv, smanjene su mu izvršne ovlasti i politički utjecaj pa je dužan imenovati mandatara vlade iz redova stranke koja je osvojila najviše glasova na izborima, no u svojim rukama ostavio je ovlasti nad vojskom, vanjskom politikom i pravosuđem. Kralj Muhamed je i najveći poduzetnik u Maroku, a najviše ga se kritizira zbog velikog bogaćenja.

Marokanska kraljevska obitelj jedna je od najbogatijih na svijetu, a magazin Forbes njihovo je bogatstvo procijenio na 2,5 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:30