TAJNO PRAĆENJE

UGLEDNI DER SPIEGEL OTKRIO VELIKU ŠPIJUNSKU AFERU Njemački obavještajci prisluškivali saveznike, na popisu je i Hrvatska!

Nisu se zadržali samo na državnim institucijama nego su špijunirali i nevladine organizacije, primjerice Oxfam i Crveni križ u Ženevi
 AFP

Nakon što se prije nekoliko tjedana pojavila informacija da je njemačka kontraobavještajna služba BND sustavno špijunirala države saveznice Njemačke diljem svijeta, ugledni Der Spiegel došao je do novih spoznaja prema kojima je praćenje išlo dalje nego što se mislilo. Taj magazin tako javlja da je BND prisluškivao američko ministarstvo unutarnjih poslova kao i ministarstva policije država članica Europske unije, među kojima su Poljska, Austrija, Danska i Hrvatska.

Njemački su obavještajci dobili pristup i komunikacijskim linijama koje pripadaju američkim diplomatskim predstavništvima u Bruxellesu i Ujedinjenim narodima u New Yorku. Navodno su prisluškivali i tzv. vruću američku liniju namijenjenu za slanje obavijesti s upozorenjima o opasnostima tijekom putovanja.

Spiegel nadalje otkriva da se obavještajci nisu ograničavali na praćenje državnih institucija, već da su prisluškivali i nevladine organizacije, uključujući Care International, Oxfam i Crveni križ u Ženevi.

U samoj Njemačkoj, na meti špijuna našle su se brojne strane ambasade i konzulati. Pratila se komunikacija putem elektroničke pošte, telefona i faksa u diplomatskim predstavništvima SAD-a, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske, Portugala, Grčke, Španjolske, Italije, Austrije, Švicarske pa čak i Vatikana.

Nakon što je svojedobno otkriveno da je američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) prisluškivala mobitel njemačke kancelarke, Angela Merkel je tada ljutito komentirala: 'Špijuniranje prijatelja? To se jednostavno ne radi'. Der Spiegel svoj članak zaključuje da njezine riječi očito nisu primjenjive na BND.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:00