UGROŽENA VRSTA

Uginulo mladunče pande u tokijskom zoološkom vrtu: Ravnatelj se rasplakao prenoseći vijest medijima

Kad je ovaj mali mužjak prošlog tjedna došao na svijet, Japan je slavio jer bio je to prvi uspjeh programa prirodnog parenja životinja

Mladunče velikog pande,

, k tom mlado ugrožene vrste, preminulo je u šestom danu života, objavila je jučer uprava tog zoološkog vrta. Mali mužjak, koji još nije imao ime, pronađen je kako leži na prsima svoje majke i ne diše. Čuvari su ga pokušali oživjeti masirajući mu srce, no nakon sat vremena proglašen je mrtvim. Rezultati autopsije pokazali su kako je po svemu sudeći uginuo od upale pluća nakon što je inhalirao majčino mlijeko prilikom dojenja. Ravnatelj zoološkog vrta rasplakao se prilikom objavljivanja vijesti medijima.

Kad je ova beba prošlog tjedna došla na svijet, Japan je slavio jer bio je to prvi uspjeh programa prirodnog parenja životinja pokrenutog u tom zoološkom vrtu. Čuvari su samo nekoliko dana prije rođenja malog velikog pande primijetili da je majka trudna i razglasili sretnu vijest. Pande inače imaju problema sa začećem i u prirodi, a posebice ako žive u zatočeništvu. Riječ je o jednoj od najomiljenijih, ali i najugroženijih životinjskih vrsta na svijetu.

Roditelji uginulog pande, ženka Šin Šin i mužjak Ri Ri, imigranti su iz Kine, a od svoje domovine za boravak u Japanu imaju samo privremenu boravišnu dozvolu. Za svaku godinu koju provedu u Tokiju, Japan plaća milijun dolara. Kina vrlo često pande ‘iznajmljuje’ drugim zemljama, kao znak prijateljstva, no od privremenih skrbnika traži da ih zajedno s podmladkom prije ili kasnije vrate u zemlju podrijetla. Dvoje panda u Tokijo su stigli su nakon prošlogodišnjeg tsunamija, koji se dogodio u ožujku. U divljini Kine danas živi 1300 pandi, a u zatočeništvu oko 300.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:44