KRIZA U EUROPSKOJ UNIJI

UDRUŽILI SNAGE U BORBI PROTIV NEZAPOSLENOSTI Njemačka će zapošljavati mlade Španjolce, Talijani uvode nove mjere!

Njemačko-španjolski dogovor sastavni je dio šireg europskog nastojanja da se poveća mobilnost na tržištu rada na recesijom pogođenom kontinentu

RIM - Duboka recesija osiromašila je milijune Talijana i broj siromašnih udvostručen je u dvije godine, a pod teretom kritika sve nepopularnija vlada predstavlja u srijedu plan za smanjenje nezaposlenosti mladih od gotovo 40 posto, odnosno 50 posto na siromašnom jugu zemlje, pišu agencije i tisak.

Vlada kojoj je popularnost pala na 34 posto s 43 posto prije dva tjedna, predstavlja smjernice za zapošljavanje mladih u srijedu kada se ministar rada Enrico Giovannini sastaje s predstavnicima sindikata i poslodavaca.

- Plan je skup, ali moguć, kaže Giovannini koji predlaže poslodavcima da mlađe osoblje plaćaju manje, dok bi starijim radnicima pokrivali sve socijalne doprinose, piše britanski poslovni list Wall Street Journal.

Stariji radnici mogli bi raditi manje radnih sati i biti mentori mlađima, predlaže nadalje Giovannini.

- Takva raspodjela radnih sati ne vodi nikamo, ističu neki financijski stručnjaci i upozoravaju da se time postojeća količina rada samo istanjuje i sjecka na manje dijelove, ali ne stvaraju se nova radna mjesta.

Na ozbiljne izazove koje čekaju Italiju upozoravaju ljudi koji su danas mladi.

- Jasno je, ako ne budemo sada stvarali radna mjesta za mlade, za 10 godina nećemo imati dovoljno radnika koji će radom isplaćivati mirovine njihovih roditelja, kaže Anna Ascani (25), zastupnica Demokratske stranke (PD).

Neki podaci govore da je talijansko stanovništvo najstarije nakon Japana i Njemačke.

Njemačka pomaže Španjolskoj

Ministrice rada Njemačke i Španjolske Ursula von der Leyen i Fatima Banez, pak, potpisale su u Madridu sporazum prema kojem će Njemačka ponuditi posao odnosno strukovno obrazovanje za 5.000 nezaposlenih mladih Španjolki i Španjolaca godišnje, piše Financial Times.

Sporazum odražava sve izraženiju zabrinutost Berlina i drugih europskih prijestolnica zbog socijalne krize u zemljama kao što je Španjolska, gdje stopa nezaposlenosti mladih sada iznosi 57 posto. Ujedno očituje sve veću njemačku potrebu za kvalificiranim radnicima zbog demografskih promjena i snažnih gospodarskih aktivnosti, konstatiraju u FT-u.

Njemačko-španjolski dogovor sastavni je dio šireg europskog nastojanja da se poveća mobilnost na tržištu rada na recesijom pogođenom kontinentu, gdje jezične barijere i kulturološke razlike još uvijek radnicima otežavaju nalaženje posla izvan domovine.

Oko 1,8 milijuna Španjolaca u dobi do 30 godina ne može naći posao, pa analitičari ističu da ponuđenih 5.000 radnih mjesta samo po sebi vjerojatno bitno ublažiti problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:34