PIŠE INOSLAV BEŠKER

UDAR NA SEKSUALNE RPO-ovce U ITALIJI Čak 500 eura kazne prostitutki ako ne nosi fluorescentni zaštitni prsluk

U Kataloniji tvrde da noćne dame stradavaju u prometu, no u talijanskim općinama dosad nije bilo tih incidenata

Automobilist u Italiji, a bogme i suputnik u automobilu, može platiti masnu globu ako se zaustavi uz rub ceste i iziđe iz automobila bez prsluka u fluorescentnoj žutoj ili narančastoj boji, s reflektirajućim trakama sprijeda i straga. Svaki ih vozač mora imati na dohvatu ruke, prije nego sigurnosni trokut.

To ne znači da drugi nesavjesni vozači neće pokositi kolegu koji mijenja gumu, ili cestara, ili djelatnika gradske čistoće - ali se barem vjeruje da ti prsluci smanjuju broj žrtava. Uzme li se u obzir da uz rub ceste špartaju i osobe koje se bave prostitucijom, odnosno nevoljni prostitutski proletarijat (za razliku od finih dama koje u hotelsku sobu donose skupu torbicu a u njoj kondome, maramice i poneku crtu kokaina da muster bude razdraganiji) - nije čudno da su u ponekim talijanskim i španjolskim općinama odlučili da i ti samostalni zanatlije, seksualni RPO-ovci, ponesu zaštitne prsluke.

U Spinu d’Adda, blizu Cremone u Lombardiji, načelnik Paolo Riccaboni naredio je da se od početka rujna prostitutkama uz cestu naplati 500 eura ako ih zateknu bez prsluka, a između 18 i 8 sati i bez podjednakih zaštitnih hlača. Ulove li ih ponovo u prekršaju u roku od šest mjeseci, sljeduje im prijava tužilaštvu.

Pretekao ga je njegov kolega Cristiano Migliavacca u San Genesiju pored Pavije gdje uz kotarsku cestu “Vigentinu” ljepotice noći nude draži pred automobilskim reflektorima. Ondje je već na snazi uredba kojom ih globe 500 eura za prsluk i još dodatnih 250 za “odjeću nepristojnu i neprikladnu gradskom dekoru”, kao da je “Vigentina” ili sav San Genesio kakav Stradun (a bogme sam i na Trgu Sv. Petra vidio kraćanih “dopičnjaka”, pa nijedna kaznena munja nije kresnula ni iz vedra, ni iz oblačna neba).

U općini Els Alamus, blizu Lleide u Kataloniji, načelnik je naredio da dame nose prsluke, ali im nije zabranio ni kratke suknje ni vruće hlačice. Kazna za prekršaj je 40 eura. Objašnjenje: već su dvije stradale pod kotačima. Ali ni u Spinu ni u San Genesiju nije zabilježen nijedan prometni incident, sumnjičavo podsjeća karabinijerski satnik u Cremi Giancarlo Carraro. Maksiglobe od 750 eura mogu se objasniti na dva moguća načina: ili načelnici kane obeshrabriti prostituciju iako je zakon dopušta, ili žele da i njihova općina zaradi poneki euro na trudu i znoju seksualnih radnica i radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 08:13