ZAPOVIJED IZ BIJELE KUĆE

UDAR NA PRORAČUN Obama će na NATO summitu narediti Hrvatskoj da više izdvaja za vojsku?

Kotromanović je u svibnju izjavio da Hrvatska zbog krize ne može toliko izdvojiti za potrebe vojske
US President Barack Obama speaks about the situation in Iraq in the State Dining Room at the White House in Washington, DC, August 7, 2014. Obama said he authorized air strikes and relief supply drops in Iraq to prevent "genocide" by Islamist extremists against minorities. "We can act, carefully and responsibly, to prevent a potential act of genocide," Obama said, in an address as he announced military action. AFP PHOTO / Saul LOEB
 SAUL LOEB/AFP

Prema svemu sudeći samit NATO-a koji će se ovog tjedna (4. i 5. rujna) održati u Walesu mogao bi zadati nove glavobolje vladi Zorana Milanovića. Naime, britanski Telegraph piše kako će predsjednik SAD-a Barack Obama i premijer David Cameron zatražiti od svojih europskih saveznika da iz proračuna više izdvajaju za vojsku.

Razlog ovakvoj preporuci su 'rastuće prijetnje kontinentu'. Tu se u prvom redu misli na politiku Vladimir Putina prema Ukrajini, ali i kaotična situacija u Iraku.

Zbog toga će se od svih članica tražiti povećanje budžeta za vojsku u iznosu dva posto BDP-a, a ministar obrane Ante Kotromanović je u svibnju ove godine izjavio kako ekonomska kriza uvjetuje da Hrvatska ne može toliko izdvojiti za potrebe vojske.

- Treba kazati kako zbog situacije u svijetu većina članica ne izdvaja toliko u obrambeni sektor - rekao je tada Kotromanović.

Iako su iz Bijele kuće poručili da im je ulaganje u vojni sektor glavni prioritet, diplomati vjeruju da će zahtjev za povećanje ulaganja neća naići na odobravanje u zemljama koje se još uvijek bore s recesijom, među kojima je i Hrvatska.

Inače, od 28 zemalja članica NATO saveza samo njih četiri ispunjavaju preporuku, te izdvajaju dva posto BDP-a u vojni sekto. Među tim zemljama su SAD, Velika Britanija i Francuska, dok Njemačka izdvaja 1,3 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:16