POTRESNA ISPOVIJEST

UČITELJICA KOJA JE POBJEGLA IZ REDOVA ISIS-a 'Nisam više mogla gledati kako režu glave'

Khadija je naučila deaktivirati bombe i pucati, a plaćali su je 200 dolara mjesečno
 CNN

Žena iz Sirije ispričala je svoju potresnu o tome kako je iz mirnog života učiteljice u lokalnoj školi uvučena u mračan svijet ISIS-a. Iz te se zloglasne terorističke organizacije uspjela izvući tek nakon što je svjedočila odrubljivanju glava i razapinjanju protivnika.

Ova 25-godišnjakinja svoju je priču ispričala za CNN, a tvrdila je kako se snagama u početku pridružila jer je bila veliki protivnik sirijskog predsjednika Bashar al-Assada.

Predstavlja se imenom Khadija, a kaže kako je odrasla u Siriji i radila kao učiteljica kada je na internetu upoznala muškarca iz Tunisa koji ju je uvjerio da je jedina sreća za nju pristupanje organizaciji kojoj je i sam pripadao. Postala je članica ženske brigade, a na ulicama grada Raqqe pazila je da druge žene poštuju stroga pravila Islamske države. Naučila je i deaktivirati bombe i pucati, a plaćali su je 200 dolara mjesečno.

Objasnila je da su one koje ne poštuju pravila poslane voditeljici brigade Umm Hamzi.

'Ona nije normalna žena. Ogromna je, ima pištolj, bič, bodež i nosi nikab', kazala je Khadija.

Usprkos tome što je radila za ISIS počela je snažno sumnjati u ispravnost svog odabira. Nakon što je svjedočila silovanjima i izuzetnoj okrutnosti muških pripadnika ISIS-a prema ženama, shvatila je da mora pobjeći. Kada su je pokušali prisiliti da stupi u dogovoreni brak odlučila je da će nestati. Učinila je to po noći, nekoliko dana prije ISIS-ovih napada na ciljeve u Siriji te se trenutno skriva u Turskoj.

'Ja nisam takva. Školovana sam i uvijek sam vjerovala da shvaćam svijet oko sebe. Nije mi jasno što mi se dogodilo? Stalno razmišljam o tome kako sam tamo dospjela i nikako mi nije jasno što mi je bilo', priča potresena Khadija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:09