SKANDAL NA POMOLU

Ubojito američko streljivo završilo u snajperima ruskih vojnika, sve je išlo preko Slovenaca?!

Sramota. Sankcija u globalu kao da i nema...

Wagner grupa u Ukrajini

 Evgeny Biyatov/Sputnik/Profimedia/Evgeny Biyatov/sputnik/profimedia

Nakon što se na jednom snimku s ukrajinskog bojišta lijepo vidi kako ruski plaćenik iz Wagnera za svoj snajper Orsis T-5000 koristi ubojito američko streljivo kalibra 338., u časopisu Politico priveli su istragu da bi ustanovili kako, unatoč strogim sankcijama protiv Rusije, koje traju već gotovo godinu i pol, zapadno streljivo ipak dolazi do ruskih vojnika.

U svom istraživanju došli su do ruskih tvrtki Tetis i Promtehnologija (proizvođač snajpera Orsis) sa sjedištem u Moskvi i koje su pod sankcijama Sjedinjenih Država. One po tom istraživanju nabavljaju metke američkog proizvođača Hornadya pod carinskom deklaracijom "lovačkog streljiva", ali senzacionalno je da trag šverca vodi "balkanskom rutom".

Slovenski posrednik

Naime, u Politicu navode slovensku tvrtku Valerian vlasnika Gašpera Heybala kao posrednika. Gašper Heybal je prethodno radio za američkog vojnog dobavljača Voodoo Tactical.

- Promtehnologija je od listopada podnijela četiri prijave koje pokrivaju pošiljke od 460.000 jedinica opisanih kao "lovačke patrone Orsis" - većina je tipa 338 Lapua Magnum. U njima je kao dobavljač navedena slovenska tvrtka Valerian - navodi Politico. Tvrtka Valerian, nalazi se, kako pišu, "u selu udaljenom oko 40 minuta vožnje jugoistočno od slovenske prijestolnice Ljubljane", a uoči ruske invazije na Ukrajinu osnovana s kapitalom od 7500 eura.

Na svom web stranici Valerian ima slogan: "Naš cilj je opremiti vas za vašu misiju, kakva god ona bila i kamo god išli". Heybal je u razgovoru za Politico zanijekao da je Valerian slao streljivo u Rusiju: "Ne prodajemo nikakvo... vatreno oružje ili streljivo, a također postoji embargo na prodaju u Rusiju", rekao je Heybal. U naknadnoj e-poruci Heybal je rekao: "Prvo, moramo naglasiti da ne znamo, niti razumijemo kako se naziv naše tvrtke, Valerian d.o.o., pojavljuje na carinskoj deklaraciji" te da se "Valerian tamo ne navodi kao dobavljač nego kao proizvođač, a to nije moguće jer mi ne proizvodimo streljivo. Uz to, i dalje ne shvaćamo kako bi se naše ime moglo pojaviti u toj deklaraciji. Drago nam je što ste nam skrenuli pozornost na ovo kako bismo mogli shvatiti što se događa."

Pokrenuta istraga

- Nadležne službe u Republici Sloveniji već su pokrenule odgovarajuće postupke kako bi istražile činjenice u vezi s tom tvrtkom, rekao je, pak, jedan slovenski diplomat za Politico dodajući da će provjeriti moguće preusmjeravanje robe iz drugih država u Rusku Federaciju. - Slovenija je čvrsto podupire Ukrajinu te smo podržavali sve pakete sankcija, a posebno ovaj protiv zaobilaženja - ističe taj slovenski diplomat.

Politico navodi, da nakon uvođenja sankcija, zbog ruske agresije na Ukrajinu, Rusija pribjegava raznim metodama "bajpasiranja" preko "crnog tržišta" i država "posrednika" koje se nisu priključile embargu. Politico tako navodi srednjoazijsku državu Kirgistan koja je i inače targetirana kao jedna od najvažnijih zemlja preko koje Rusija nabavlja zapadnu robu koja im je nedostupna. I slovenski diplomat je rekao da, iako Valerian nikada nije zatražio odobrenje za izvoz oružja ili streljiva u Rusiju, ipak je isporučio "pojedinačne dijelove" u Kirgistan. U Bruxellesu i Washingtonu razmišljaju da se uvedu i sankcije protiv Kirgistana, upravo kako bi dodatno otežali Rusiji nabavu zapadne tehnologije, koja im je važna za proizvodnju oružja.

Naime, gotovo u svim ruskim "oružjima i oruđima" ugrađuju se i zapadne komponente koje Rusija sama ne može proizvoditi. Inače, i američki proizvođač Hornady za Politico kategorički tvrdi da "ne izvozimo ništa u Rusiju i nemamo izvoznu dozvolu za Rusiju od 2014. Ne podržavamo bilo kakvu prodaju našeg proizvoda bilo kojem ruskom kurvinom sinu i ako uspijemo saznati kako su ga stekli, ako se pokaže točnim, poduzet ćemo sve moguće korake da to zaustavimo."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 19:14