TKO JE JEREMY MORLOCK?

Ubojica iz odreda smrti: Neke stvari neću nikad reći

Morlockovu depresiju dodatno je 2007. pogoršala smrt njegovog oca koji se utopio
 Spiegel

SEATTLE - Izgubio sam moralni kompas - priznao je prije nekoliko dana na sudu Jeremy Morlock, 23-godišnji američki vojnik čije su nasmiješene fotografije ovog tjedna obišle svijet i zgrozile javnost.

Naime, na njima se Morlock ne smije zato jer, primjerice, grli svoju djevojku ili pak uživa s prijateljima na putovanju, već on veselo pozira iznad krvavog tijela nevinog afganistanskog civila, na isti način na koji bi se slikao, kako navodi Independent, kraj neke lovine koju je ustrijelio u šumama svoje rodne Aljaske.

Gnjusne fotografije na kojima Morlock ubijenima oduzima i posljednju trunku dostojanstva, objavio je ovog tjedna njemački tjednik Der Spiegel, a zbog njih shodnim je našla ispričati se čak i američka vojska.

No, Morlockovo ime nije postalo poznato tek sada. On je, naime, već prošle godine uhićen i optužen da je kao član zloglasnog “odreda za ubijanje, sastavljenog od mladih američkih vojnika, ubio iz zabave tri nenaoružana afganistanska civila u provinciji Kandahar, gdje je proveo ukupno 12 mjeseci.

Da stvar bude još gora, on i njegovi kolege namještali su tijela svojih žrtava da izgleda kao da su bili naoružani, sakatili ih i skupljali dijelove tijela kao suvenire.

Zbog tih je mučnih djela taj mladi vojnik ove srijede osuđen na 24 godine zatvora (relativno blagu kaznu dobio je jer je istražiteljima dao dokaze protiv svojih kolega), a s obzirom na presudu mogao bi postati kandidatom za izlazak na slobodu oko svojeg 30. rođendana.

Bez obzira na presudu, njegova je priča pokrenula nekoliko pitanja. Primjerice, da li su njegovi zapovjednici znali za zločine odreda za ubijanje? Jesu li vodili računa o psihičkom stanju svojih vojnika? I, na kraju, tko je uopće Jeremy Morlock?

Stravičan početak

Kao tinejdžer iz radničke obitelji, koja je imala čak osmero djece, Morlock je igrao hokej u klubu koji je, piše Independent, vodila američka političarka Sarah Palin. Vojsci se pridružio 2006. godine, nakon što je napustio srednju školu. Tijekom obuke, piše list, patio je od povremenih depresija, koje je dodatno pogoršala smrt njegovog oca, koji se utopio 2007.

U Afganistan je otišao u ljeto 2009. Tamo je trebao provesti četiri godine, no već sam početak boravka u toj zemlji za njega se pokazao užasno opasnim i teškim. - Bio sam tamo pa niti dva mjeseca i mislim da nikad neću moći pričati o nekim stvarima koje su se dogodile - ispričao je svojoj majci Audrey, kojoj se žalio da ima traume i da ne može spavati.

Deset vrsta lijekova

Ubrzo je počeo konzumirati i marihuanu te deset različitih vrsta lijekova, uključujući antidepresive. Liječnički je pregled pokazao da je, među ostalim, patio od poremećaja ličnosti, bio ovisan o drogi i lijekovima te imao PTSP, no unatoč tome nije maknut s prve linije.

‘On je samo žrtveno janje’

Audrey Morlock, majka osuđenog Jeremyja, tvrdi da je njen sin samo žrtveno janje. - Vjerujem da je dobivao neredbe od nekog drugog. Vjerujem da su upleteni ljudi na višim pozicijama i da su ovi momci žrtvena janjad. Nije samo njegova jedinica bila uključena u kriminalnu kativnost, svašta se tamo događalo. Nitko nikad neće razumijeti što se događa u ratnoj zoni osim ako i sam nije tamo - tvrdi Morlockova majka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:13