OSTALA JE SAMA

'UBILI SU MI SINA I ZETA. KĆER I MUŽA JE UBILA TUGA' Potresna priča Hrvatice koja je svjedočila zločinima vojske bosanskih Srba

 Robert Fajt / EPH

Rudnik Ljubija bio je glavni dobavljač željezne rude za proizvodnju čelika u bivšoj državi. Tuneli su danas zapušteni, samo nekoliko jama radi - mjesni ih je poduzetnik osposobio za uzgoj šampinjona.

Na ulazu u rudnik je spomen-soba stradalim Ljubijančanima - ali samo onima poginulima u srpskoj vojsci. Može se kroz rudnik doći do nekoliko hrvatskih sela razasutim po okolnim brdima, ali za tako nešto nema potrebe, jer tamo više nema nikoga. U Briševu ih je bilo 370, ali samo do srpnja 1992. Onda je došla bosanska Noć dugih noževa. Ubijeno je 70 ljudi, među njima i čitave obitelji. Djeca nisu izuzeta. Vozimo se makadamom koji se nema zbog koga asfaltirati. Vani je sablasna tišina. Šume su pojele kuće, između stabala nazire se pokoji zid. A onda na vrhu brda izranja lijepo uređena prizemnica. U garaži vidimo svjetlo. Kucamo na vrata, a izlazi prestrašena žena. Nismo očekivali nikoga u selu duhova, a ona se još manje nadala da će joj netko pozvoniti na vrata.

- Ne znam je ništa, samo čistim za vlasnika koji dolazi za Uskrs iz Austrije - kaže nam zbunjeno. Navigaciju smo odbacili odavno, pa se vrletima pokušavamo probiti do sela Zecovi da zabilježimo još jedno stradanje. Kasnije će se pokazati da nećemo uspjeti, no lutajući smo došli do kuće u kojoj netko živi, shvatili smo to odmah po dimu iz dimnjaka i dosadnom štencu koji se počeo plesti pod nogama čim smo izašli iz auta. Baka Terezija Radulović je posljednja Hrvatica u ovim brdima. Formalno, ona ne spada pod Briševo, ali su u njenu kuću Briševčani bježali kad je gorjelo njihovo selo.

- Došli su srpski vojnici do nas i htjeli upucati jednu Srpkinju koja je bila udana za Hrvata. Stari dida je izašao i rekao: Nećeš ti nikoga ubijati u mojem dvorištu. To ih je nekako omelo i otišli su. Sutradan su mi ubili zeta. Nisam mu išla na sprovod, jer su mi na dan kada je trebao biti njegov ispraćaj ubili i sina. Kćer mi je umrla godinu kasnije od žalosti za njima, a poslije i muž. Zato sam sama - priča nam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:49