STIGLI NA ISTOK DRŽAVE

U UKRAJINI VIĐENI RUSKI KONVOJI 'Napokon! Mahao sam im od sreće, ruka mi je skoro otpala'

 AFP

Dok između Rusije i Ukrajine traje javno natezanje oko toga šalje li Moskva oružje i vojsku na istok Ukrajine, gdje separatisti već mjesecima ratuju sa središnjom vlašću u Kijevu, novinska agencija Associated Press tvrdi da su njezini reporteri proteklih tjedan dana vidjeli ruske vojne konvoje kako u redovitim razmacima ulaze u Ukrajinu.

Najčešće se to događalo u večernjim satima, a viđeni su u tri navrata u pograničnom gradiću Krasnodonu, pod kontrolom pobunjenika.

Jedan je konvoj prevozio oko 30 jedinica naoružanja i municije, a u njemu je bio i tenk. Granični policajac nije pokazivao pretjerani interes za sadržaj konvoja, koji je bez ikakvih problema ušao u Ukrajinu, posvjedočio je reporter Mstislav Černov koji dodaje da Krasnodon služi kao svojevrsi logistički centar u koji stiže sve što treba pobunjenicima u regiji Luganska, gdje su borbe proteklih tjedana posebno žestoke s obzirom na napredovanje ukrajinske vojske.

Černov navodi i da je sva tri konvoja vidio kako se potpuno prazni vraćaju natrag prema Rusiji.

Pobunjenici u Krasnodonu, u kojemu živi oko 40.000 ljudi, otvoreno se hvale što sve imaju u svom arsenalu. 'Napokon! Došli su tenkovi i raketni sustavi BUK, ruka mi je skoro otpala koliko sam mahao konvojima koji su ovuda prolazili', rekao je jedan pobunjenik koji se identificirao nadimkom 'Vitjaz'.

Spomenuti reporter AP-a kaže da je prije nekoliko dana vidio i nove ruske terence kako se kreću jednim seoskim putem u okolici Krasnodona. Prošlu je srijedu primijetio pet kamiona s gorivom i municijom. Premda su svi bili prekriveni ceradama, kutije s municijom bile su vidljive na stražnjem dijelu prikolice, koji je ostao otvoren. Kasnije su se ista vozila vratila prazna.

Černov se prisjeća nedavnog razgovora s nekolicinom boraca koji govore ruski, ali naglascima iz prilično udaljenih regija. Svi, kaže, imaju kudikamo bolju opremu od lokalnih separatista, a svi mu također govore da su oni samo 'dobrovoljci', da bi mu neki nakon toga namignuli i rekli da to nije baš tako. Odbijaju reći tko su im zapovjednici, ali jasno daju do znanja da zapovijedi ne dobivaju od lokalnih separatističkih vođa, nego negdje izvana.

SAD: 'Ruski upadi u Ukrajinu značajna eskalacija'

WASHINGTON - "Vojni upadi" Rusije u Ukrajinu predstavljaju "značajnu eskalaciju", objavila je u ponedjeljak navečer Bijela kuća nakon što je Kijev objavio zarobljavanje ruskih vojnika na svojem teritoriju.

"Vojni upadi Rusije u Ukrajinu - topništvo, sustavi zračne obrane, deseci tenkova i vojnika - predstavljaju značajnu eskalaciju", napisala je Susan Rice, savjetnica nacionalne sigurnosti Baracka Obame na Twitteru.

"Opetovani upadi Rusije u Ukrajinu neprihvatljivi su, opasni i agresivni", nastavila je ona. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:43