ZAMAH JE STAO

U tijeku je ključna bitka za Donjeck, Rusi su iznenada promijenili taktiku, vode se ‘napadi mesom‘: ‘Ako ovo izgubimo...‘

Bitka za Pokrovsk vjerojatno će biti vrhunac vojne kampanje Moskve ove godine

Ruski vojnik pokraj haubice

 Stanislav Krasilnikov/Sputnik/Profimedia

Ruske snage okupljaju se u Pokrovsku, logističkoj bazi i prometnom čvorištu. Poslani u juriš, stigli su na groblje. Oko njih je bilo uništeno selo Mihailivka, dok su ih odozgo promatrali ukrajinski dronovi, piše The Guardian.

Jedan vojnik sakrio se kod drveta, drugi je pobjegao u obližnju raspadnutu kuću. U kontrolno-promatračkom centru, zapovjednik Oleksandr Fanagej promrmljao je nekoliko riječi.

Nekoliko sekundi kasnije, ukrajinski dron pogodio je jednog od ruskih vojnika. Video prijenos uživo pokazao je da je preživio, ali s gadnom ozljedom lijeve noge. Odšepao je i pokušao izvući zavoj iz torbe.

- Sigurno će umrijeti. Neprijatelj se ne trudi evakuirati svoje ranjene - predvidio je Fanagej, kako prenosi Guardian.

Krajem prošlog mjeseca, ruske snage zauzele su rudnik u blizini sela Mihailivka, u istočnoj oblasti Donjeck u Ukrajini. Cilj im je grad Pokrovsk, udaljen 18 kilometara, gdje se siječe nekoliko cestovnih i željezničkih linija.

image

Selo Mykhailivka tijekom 2022. godine

Sopa Images/sipa Press/profimedia/Sopa Images/sipa Press/profimedia
image

Pokrovsk

Yevhen Vasyliev/le Pictorium/imago Sportfotodienst/profimedia/Yevhen Vasyliev/le Pictorium/imago Sportfotodienst/profimedia

Bez njega, Kijev će se mučiti s premještanjem trupa, hrane i streljiva na druge dijelove bojišnice, kao što su gradovi Toreck i Kurahove. Nazire se krvava bitka, čuje se stalna buka granata.

Prošlog su tjedna ruski ratni zrakoplovi uništili mostove oko grada, pripremajući se za napad. Pokrovsk i Mirnohrad nekada su bili dom za 100 tisuća ljudi. Većina, iako ne svi, sada su pobjegli, dok Rusi stvaraju pritisak i napreduju iz dva smjera.

Spori napredak Kremlja dolazi sa značajnom cijenom ljudskog života. Sjedeći ispred monitora, Fanagej zumira jezive prizore. Šest tijela mrtvih ruskih vojnika polegnuto je kraj niza starih grobova, označenih plavim drvenim križevima. Još jedno tijelo, napuhnuto i bez glave, nalazi se malo dalje.

- Cijelo selo je groblje za njih. Tijekom posljednja dva tjedna ruski zamah je gotovo stao. Usporili smo njihovo napredovanje. Idu naprijed, ali s manje potencijala - prenose Fanagejove riječi britanske novine.

Njegovi komentari potvrđuju tvrdnje vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Ukrajine, Oleksandra Sirskog, da je ruski napad na Pokrovsk oslabio. U kolovozu je pokrenuo iznenadni napad na rusku oblast Kursk, što je pomoglo u smanjenju pritiska na druge dijelove bojišnice.

image

Kurakhove

Yevhen Vasyliev/le Pictorium/imago Stock&people/profimedia/Yevhen Vasyliev/le Pictorium/imago Stock&people/profimedia
image

Pokrovsk

Yevhen Vasyliev/le Pictorium/imago Sportfotodienst/profimedia/Yevhen Vasyliev/le Pictorium/imago Sportfotodienst/profimedia

Rusi su sada promijenili taktiku. Fanagej kaže da imaju ogromnu količinu ljudskih snaga, ali ovih dana rijetko koriste oklopna vozila na bojnom polju prepunom bespilotnih letjelica. Umjesto toga, male skupine od 10 do 15 vojnika šuljaju se pješice, danu i noću.

- Ako nisu otkriveni, pokušavaju se infiltrirati u ukrajinske linije. Kod Rusa je u pitanju količina, a ne kvaliteta. Vidimo toliko “napada mesom” - rekao je Fanagej za Guardian.

Njegov zamjenik Stanislav, kaže da od neprijatelja “već dugo nisu dobili ispravno naoružano vozilo”, prisjećajući se napada prije dva tjedna, kad je posada ruskog tenka iskočila van i sakrila se u grmlje, gdje ih je dokrajčio dron.

Ukrajinci su se odvezli u tenku. Stanislav vjeruje da Rusija može napredovati jer im je vojska mnogo veća, dok Ukrajina, dodaje, nema dovoljno streljiva.

- Za svaku granatu koju mi ispalimo, oni ispale sedam ili više. Nedostaje nam pješaštva. Situacija je malo bolja nego prije šest mjeseci, ali ovim tempom borbe to nije dovoljno. Rusija je velika zemlja, ima novca i resursa - prenosi njegove riječi Guardian.

Bitka za Pokrovsk vjerojatno će biti vrhunac vojne kampanje Moskve ove godine. Politički i strateški cilj Vladimira Putina je zauzeti cijelu Donjecku oblast, kao i tri druge ukrajinske pokrajine koje je “aneksirao” 2022. godine.

image

Ilustracija, ruski vojnici

Vitaliy Ankov/Sputnik/Profimedia/Vitaliy Ankov/sputnik/profimedia
image

Kurakhove

Yevhen Vasyliev/le Pictorium/imago Stock&people/profimedia/Yevhen Vasyliev/le Pictorium/imago Stock&people/profimedia

Stanislav smatra da zauzimanje Pokrovska neće biti lako za Ruse, govoreći da mogu izdržati. Ako ruske snage zauzmu grad, mogli bi ugroziti i gradove na sjeveru. Časnik 15. brigade Vitalij Milovidov za sve krivi zapadne države i ograničenja na korištenje oružja.

Kaže da bi Ukrajina bez spomenutih ograničenja mogla pogoditi skladišta oružja i aerodrome koje Rusija koristi u svom napadu na istok Ukrajine, napominjući da bi vojna situacija bila drugačija, bez napredovanja prema Pokrovsku, da su ranije “dobili zeleno svjetlo”.

Fanagej je optimističan da Ukrajina još uvijek može pobijediti, objašnjavajući da je pobjeda apsolutno moguća ako dobiju dovoljno oružja. Upitan o Putinovim prijetnjama nuklearnim oružjem, ukratko je odgovorio da on laže.

U Mihailivki se ponovno mogao vidjeti dim, Ukrajinska granata je pogodila vikendicu. Od stanovnika sela nije ostao nitko, jedini su ruski vojnici. Guardian je pitao zapovjednika je li osjećao grižnju savjest kad ih je ubio.

- Ne. Oni su neprijatelji koji su stigli ovdje da nam uzmu zemlju. Ako oni ne umru, umjesto njih će umrijeti naše pješaštvo. Nikada nisam mislio da će mi biti drago ubiti nekoga, ali mrzim ih - rekao je Fanagej za Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:47