POVIJESNI SASTANAK

U subotu se prvi put susreću predsjednici Kine i Tajvana

 AFP

Predsjednici Tajvana Ma Ying-jeou i Kine Xi Jinping sastat će se u subotu u Singapuru na prvom povijesnom susretu čelnika dviju zemalja koje su se opredijelile za suprotne političke režime na kraju građanskog rata 1949., objavio je Tajvan u utorak.

"Svrha posjeta predsjednika Ma je jamčenje mira s obje strane tjesnaca Formose i zadržati status quo u tjesnacu", naveo je u priopćenju glasnogovornik tajvanskog predsjednika Charles Chen.

On je dodao da nikakav sporazum neće biti potpisan niti će dati zajedničku izjavu tom prilikom.

Ma i Xi će razmijeniti stajališta o bilateralnim pitanjima, dodao je.

Kina, koja smatra Tajvan sastavnim dijelom svog teritorija, organizira konferenciju za novinare u srijedu da bi pružila više pojedinosti o susretu u subotu u Singapuru. Tajvanski predsjednik Ma Ying-jeou će u četvrtak održati konferenciju za novinare na koju su pozvani međunarodni mediji.

Odnosi dviju zemalja su se popravili nakon što je Ma izabran na čelo Tajvana 2008. i na novi mandat 2012. koji završava sljedeće godine.

Tajvanska oporba traži pojašnjenja

Tajvanska glavna oporbena stranka pozvala je tajvanskog predsjednika Ma Ying-jeoua da umiri javnost nakon objave planiranog susreta s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u subotu, prvim susretom vođa u 66 godina, i da uvjeri narod da to neće ugroziti status Tajvana.

Glavni tajnik Demokratske napredne stranke Joseph Wu kazao je da izostanak obavještavanja najvažnijih članova tajvanskog parlamenta o sastanku u Singapuru znači da nije udovoljeno zahtjevima demokratskog nadzora i transparentnosti.

"Ovakva se situacija mora u potpunosti objasniti narodu i umiriti ga time da predsjednik Ma kaže da nije ništa previše obećao Kini što bi ugrozilo sadašnji status Tajvana i dugoročne interese", kazao je Wu u srijedu.

Sastanak dvojice čelnika bit će prvi od 1949. kada je završen kineski građanski rat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 12:30