NEMA NOVACA

U SRBIJI ZBOG KRIZE ZATVARAJU JAVNE KUHINJE Bez obroka ostalo 5.300 gladnih u Nišu

Vlasti kažu da naprosto nisu imali novaca za toliki broj siromašnih
 Arhiva CROPIX

Kriza je toliko stisla Srbiju da se zatvaraju i javne kuhinje. Sve veći broj javnih kuhinja jedva opstaje, a nekima prijeti zatvaranje. U Nišu je 5.300 siromašnih ostalo bez obroka zbog manjka novca, prenose beogradske Večernje novosti .

- Narodna kuhinja mi je bila jedini način da prehranim sebe i sina, jer sam ostala bez posla, a socijalna pomoć nije dovoljna ni za najnužnije. Kako ćemo dalje, ne mogu ni zamisliti. Bilo me je sramota stati u red za obrok, ali moralo se - rekla je Stana M. (43) iz Niša. U gradskim vlastima kažu da naprosto nisu imali novaca za toliki broj siromašnih. "I pored siromaštva, nismo ih očekivali toliko. Počeli smo sa 3.000, stigli do 5.300, a očekivalo se da će ih narednih mjeseci biti oko 7.000", požalio se Novostima član gradskog vijeća Niša zadužen za socijalu Branislav Ranđelović.

Jako je loše stanje i u Kuršumliji, pa je pitanje trenutka kad će najsiromašniji ostati bez hrane, kaže predsjednik Crvenog križa Milomir Nikolić.

- Imamo 950 korisnika, što je 10 odsto svih građana Kuršumlije - kaže Nikolić. Samo siromašne djece do 14 godina imaju 250, a ostalo su stari, nemoćni, invalidi. Općina je prvo smanjila iznos koji daje za javnu kuhinju, a onda im potpuno zavrnula pipu. "Od srpnja ne dobijamo ništa", požalio se lokalni aktivist Crvenog križa. U Sremskim Karlovcima javna kuhinja ne radi od 1. ožujka. Nema novaca! Na 8.000 stanovnika imaju 200 korisnika, ali oni su ostali i bez te pomoći. U 24 narodne kuhinje u Vojvodini hrani se oko 10.000 ljudi, ali se procjenjuje da su potrebe dvostruko veće, jer pola općina uopće nema javne kuhinje, kaže Vera Žarković iz Crvenog križa Vojvodine.

U čitavoj Srbiji Crveni križ koordinira radom 75 narodnih kuhinja za 34.660 korisnika, od čega je više od 11.000 djece. Sustav je postavljen tako da kupovinu deset osnovnih namirnica financira Vlada, a općine plaćaju režije i plaće. Čak 800.000 ljudi u Srbiji smatra se siromašnima, a prosječna plaća iznosi 41. 821 dinara ili 2.700 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:03