UPORNI VIRUS

U Sloveniji 1892 novooboljelih, strahuje se od širenja omikron varijante u populaciji

‘Kako će se omikron tada odraziti na broj hospitaliziranih ovisit će o ozbiljnosti bolesti izazvane tom varijantom‘

Testiranje na koronavirus; ilustrativna fotografija

 Matija Djanjesic/Cropix

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 1892 nove zaraze koronavirusom, a šest osoba je umrlo, no više od trenutnog rasta zbog omikrona koji se nastavlja od početka tjedna epidemiologe brine stanje koje će biti sredinom siječnja, kad bi ta varijanta mogla prevladati.

Prema projekciji koju je za vladu napravio znanstveni institut "Jožef Štefan", 12. siječnja broj dnevnih zaraza koji je sada nešto manje od dvije tisuće mogao bi premašiti dvije i pol tisuće, a povećat će se i reprodukcijski broj širenja virusa koji sada iznosi 1,3, što znači da će se povećati i broj hospitaliziranih koji za sada ne raste.

"Kako će se omikron tada odraziti na broj hospitaliziranih ovisit će o ozbiljnosti bolesti izazvane tom varijantom", kazao je za medije Matjaž Leskovar s tog instituta.

U zadnja 24 sata u Slovenjiji je sa 5168 testova potvrđeno 1892 infekcija, odnosno bilo je 36,6 posto pozitivnih nalaza među testiranima, a u bolnicama se trenutno liječi 553 covid pacijenata, od čega 179 na intenzivnim odjeima.

Umrlo je još šest pacijenata, objavila je u petak slovenska vlada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:29