VOJNA INTERVENCIJA

U SIRIJI NA DJELU OPASNI OBRAČUN DVIJU VELESILA? Rusi: 'Sve javljamo Pentagonu'; Amerikanci: 'Napali su vojsku koju smo mi stvorili i financirali!'

 AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je u četvrtak "informacijskim ratom" izjave da su civili ubijeni u ruskim zračnim napadima u Siriji, dok je ruska vojska potvrdila da je tijekom noći izvela nove napade u toj zemlji na četiri položaja Islamske države

Putin je također kazao da koordinira svoje akcije u Siriji s američkom obavještajnom službom i Pentagonom, te da Rusija i SAD imaju namjeru uspostaviti hitni mehanizam za koordinaciju akcija u Siriji.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je "rusko zrakoplovstvo izvelo četiri zračna napada tijekom noći na četiri položaja Islamske države na sirijskom teritoriju" i to u pokrajinama Idlib, Hama i Homs.

Zrakoplovi Suhoj-24 i 25 u osam su izlazaka uništili "jedan zapovjedni centar IS-a i skladište streljiva na području Idliba", na sjeverozapadu Sirije, kao i jednu radionicu za proizvodnju automobila-bombi sjeverno od Homsa.

Napadnut je i "zapovjedni centar u području Hame".

Sve napade izveli su zrakoplovi stacionirani u zračnoj bazi u Latakiji, na sjeverozapadu Sirije.

Ministarstvo ističe da se napadi izvode "dalje od naselja" kako bi se izbjegle civilne žrtve, zahvaljujući informacijama prikupljenim iz "različitih izvora" i izviđanju bespilotnim letjelicama.

Jedan sirijski sigurnosni izvor potvrdio je te napade, ali je kazao da su meta bile baze Vojske osvajanja u pokrajini Idlib i "položaji oružanih skupina, baze i skladišta oružja u Huvašu u pokrajini Hama."

Vojska osvajanja okuplja Frontu al-Nusru, sirijski ogranak al-Qaide, i druge islamističke skupine poput Ahrar al-Šama.

Međutim, jedan ogranak suparnika Asada tvrdi da su Rusi potpuno uništili njihove vojne baze. To i ne bi bio toliki problem da u pitanju nisu pobunjenici koje podupiru i financiraju - Amerikanci.

Povodom toga oglasio se i senator John McCain.

- Apsolutno mogu potvrditi da su Rusi napadali Slobodnu sirijsku vojsku, grupu koja su trenirali pripadnici CIA-e. Imamo kontakte s tim ljudima, znamo što se događa tamo. Ovo je još jedan dokaz da je Putinu cilj podupirati Asada, a ne uništiti Islamsku državu - rekao je McCain.

Rusija je drugoga dana pojačala intezitet napad na pobunjenike. U Moskvi tvrde kako su u posljednja 24 sata napali 12 pozicija na kojima se nalaze borci IS-a, te da su uništili nekoliko kontrolnih centara i skladišta oružja. Iz Ministarstva obrane objavili su i snimku na kojoj, kako Rusi tvrdi, ISIS-ova tvornica bombi nestaje u pepelu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:16