KRIZA NE PRESTAJE

U MAKEDONIJU JUČER UŠLO REKORDNIH 5600 MIGRANATA 'Teško je predvidjeti kako će se situacija dalje razvijati'

Gevgelija, Makedonija, 230815.Situacija na makedonsko-grckoj granici danas je mirna pod kontrolom specijalne policije. Nakon sto su autobusima i vlakovima prevezeni na srpskoj granici ostalo je nekoliko stotina izbjeglica koji cekaju evidentiranje. U izgradnji je prihvatni centar kako bi zbrinuli eventualni val novih izbjeglica.Na fotografiji: atmosfera na makedonsko-grckoj granici i izgradnja prihvatnog centra.Foto: Maja Zlatevska / CROPIX
 Maja Zlatevska / CROPIX

ŽENEVA - Rekordnih 5.600 migranata ušlo je u četvrtak u Makedoniju iz Grčke, dvostruko više nego što je do sada bilo uobičajeno, kada je taj broj oscilirao između 2.000 i 3.000 tisuće ljudi, priopćilo je u petak Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR).

"Jučer je u Makedoniju ušlo 5.600 ljudi", kazala je glasnogovornica UNHCR-a Melissa Fleming. Radi se o rekordnom broju ulazaka u Makedoniju iz Grčke u jednom danu, istaknula je Fleming i objasnila da je teško predvidjeti kako će se stvari razvijati u narednim tjednima.

Obično je početkom listopada, zbog lošeg vremena na Sredozemlju, pritisak izbjeglica na Italiju i Grčku manji, no posljednje su brojke i dalje vrlo visoke bez obzira na vremenske prilike, dodala je Fleming.

Predstavnik UNICEF-a Bertrand Desmoulins je upozorio da makedonske vlasti stignu registrirati tek polovicu migranata pristiglih iz Grčke, zbog čega u prihvatnim centrima imaju otežani pristup humanitarnoj pomoći. Nije znao reći jesu li uzroci tome logističke ili političke naravi.

Od mjeseca siječnja Sredozemlje je prešlo 365.000 migranata, objavila je Međunarodna organizacija za migracije (IMO).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:49