NI TRAGA NI GLASA

U KINI NETRAGOM NESTAJU VELIKE FACE IZ FINANCIJSKIH KRUGOVA Je li posrijedi borba protiv korupcije ili nešto mračnije?

 AFP

Čini se da gotovo svaki tjedan u Kini nestane neka velika faca iz financijskih krugova, piše BBC.

Prije tri tjedan je kompanija Guotai Securities objavila da je "ostala bez" Yima Funga, svojeg šefa iz Hong Konga. Nakon te objave drastično je pala vrijednost njihovih dionica.

Ranije tijekom ovog tjedna nestala su dva investicijska bankara iz najveće brokerske tvrtke u Kini, Citic Securities. No, pravi kapitalac među nestalim šefovima je Guo Guangchang, čelnik Fosun Internationala kojeg nitko nije vidio od četvrtka. Na hongkonškoj burzi je trgovina dionicama Fosun Internationala odmah suspendirana.

Iako nije jasno što se zapravo dogodilo s njim, činjenica da ga nitko ne može naći već dva dana je u najmanju ruku zbunjujuća. Iz njegove tvrtke zasad su ostali bez komentara.

Guo je svojevrsna legenda u Kini - tvrtku je osnovao 1992. s nekoliko studenata, a danas su narasli do multi-milijarderskog investicijskog diva koji ima imovinu i interese diljem Zemlje. Nedavno su kupovali udjele u tvrtkama diljem svijeta (između ostalog u Forbesu), a njihovi se poslovni interesi protežu od osiguranja do farmaceutske industrije.

Zanimljiva stvar u cijeloj priči je podatak da su kineske vlasti ranije ove godine pokrenule istragu u brokerskim krugovima pod sumnjom da namjerno miniraju kineske burze te profitiraju na tome. Stoga neki vjeruju da bi iza svega mogla stajati vlast koja želi iskorijeniti korupciju iz ekonomije pa tako i bankarskog sektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:10