ZLOČIN I KAZNA

U ISLANDU SU BANKARI PLATILI ZA KRIZU Njih 26 osuđeno je na ukupno 74 godine zatvora zbog prijevare i manipulacije tržištem!

 Y. X. YENG / Istock / Getty Images / Y. X. YENG

U Islandu je u srijedu na zatvorsku kaznu osuđen novi kontingent bankara zbog njihove uloge u financijskom kolapsu koji je 2008. godine proživjela ta mala otočna država.

U dva odvojena postupka Vrhovni sud Islanda i Okružni sud u Reykjaviku osudili su petoricu "glavešina" iz dvije najveće banke u državi (Landsbankinn i Kaupping) zbog manipulacije tržištem, prijevare i povrede fiducijarnih dužnosti (Fiducija je tip osiguranja u kojem banka preuzima vlasništvo nad predmetom kreditiranja, dok kod hipoteke korisnik kredita ostaje vlasnik). Kazne su iznose između 2 i 5 godina, dok je maksimalna kazna za financijske zločine u Islandu šest godina zatvora. Island je do danas osudio 26 bankara na ukupno 74 godine zatvora.

Podsjećamo, nakon kraha 2008. godine Island je odabrao drugačiji put izlaska iz krize od većine zapadnih država. Dok su Amerikanci i države EU iz svojih budžeta, dakle novca poreznih obveznika, izbavili banke u nevolji (npr. Kongres SAD-a je bankama dao 700 milijardi dolara). No, Island je svojoj vladi omogućio da preuzme kontrolu nad financijskim sektorom, pustio neke od banaka da propadnu i odgovorne za krah izveo pred sud.

Da bi pokrenuli ekonomiju uzeli su kredit od MMF-a, dopustili devalvaciju krune, pritom i dalje kontrolirajući kapital. Kad su islandskog predsjednika Olafura Ragnara Grimmsona jednom upitali kako se njegova država oporavila, rekao je: "Bili smo dovoljno pametni da ne idemo ortodoksnom ekonomskom logikom koja prevladava u zapadnom financijskom svijetu zadnjih 30 godina. Pustili smo banke da propadnu, dali potporu siromašnima i nismo krenuli s mjerama štednje kao ostatak Europe."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:53