KAOS U ZEMLJI FARAONA

U Egiptu počeli prvi slobodni izbori, saboteri digli u zrak plinovod prema Jordanu i Izraelu

KAIRO - Nekoliko sati prije početka prvih slobodnih izbora u Egiptu, saboteri su digli u zrak egipatski plinovod prema Jordanu i Izraelu, javljaju agencije. Eksplozija je detonirana zapadno od El-Ariša na Sinaju. Ovo je peti takav napad otkako je 11. veljače predsjednik Hosni Mubarak odstupio s vlasti.

Istodobno, više od 40 milijuna Egipćana s pravom glasa od njih 82 milijuna danas počinje glasovati na prvim parlamentarnim izborima od rušenja predsjednika Hosnija Mubaraka.

Egipćani moraju izabrati 498 zastupnika Narodne skupštine (zastupnički dom), a još deset zastupnika odredit će glavni vojni zapovjednik, koji je sada i šef države, maršal Husein Tantaui.

U kompliciranom izbornom sustavu trećina zastupnika bira se izravno u izbornim okruzima, a dvije trećine preko izbornih lista proporcionalnim sustavom. Konačni izborni rezultati očekuju se 13. siječnja. Izborni ciklus nastavit će se od 29. siječnja do 11. ožujka izborom senatora u Šuru (gornji dom) dvodomnog egipatskog parlamenta.

Podsjetimo, u Egiptu već deset dana traju prosvjedi, slični onima nakon kojih je otišao Mubarak . Tisuće se opet okupljaju na legendarnom kairskom trgu Tahrir i prosvjeduju protiv velikih ovlasti egipatske vojske.

U krvavim sukobima prosvjednika i vojske do sada je život izgubilo 40 ljudi, a 2000 ih je ozlijeđeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:30