DAN SLOBODE MEDIJA

U DOMOVINI SU GA OSUDILI NA ZATVOR, A U DRUGOJ ZEMLJI PRIMA NAGRADE 'Autokrati pobuđuju strah. Zato su karikaturisti tako opasni, jer nas nasmiju'

 
Ilustracija: prosvjed na Dan slobode medija na Filipinima
 Profimedia, Zuma Press - News

Turski karikaturist kojemu prijeti više od tri godine zatvora dobio je u četvrtak, na Dan slobode medija, Međunarodnu nagradu za karikaturu koja se svake dvije godine dodjeljuje istaknutom karikaturistu, a napose onome koji radi u autoritarnim režimima.

Musa Kart, koji je radio za oporbeni list Cumhuriyet, jedan je od 14 zaposlenika osuđenih na zatvorske kazne od 2 i po do 7 i po godina pod optužbama da su podržavali Fethullaha Gulena, klerika izbjeglog u Sjedinjene Države kojega službena Ankara krivi za orkestriranje pokušaja puča iz 2016.

Novinari Cumhuriyeta odbacuju takve optužbe.

Kart (64), osuđen je na tri godine i devet mjeseci zatvora i zabranjeno mu je putovanje u inozemstvo dok traje prizivni postupak. Nakon pokušaja državnog udara, Kart je proveo devet mjeseci u zatvoru.

"Moje voljene novine sada u svojim šakama drže osobe kojima ne odgovara način na koji one pišu i žele ih potpuno ušutkati prijetnjama visokim kaznama", poručio je Kart u poruci koju je pročitala njegov kći Seran Uney na svečanosti dodjele nagrade u Ženevi u četvrtak na Svjetski dan slobode medija.

Među članovima žirija koji je odabrao ovogodišnjeg laureata nagrade World Press Freedom su francuski karikaturist Jean Plantu, švicarski Patrick Chappatte te Ken Roth, izvršni direktor organizacije Human Rights Watch.

"Karikaturisti su barometar slobode izražavanja. Kada se dogodi blago otvaranje u Iranu, to doznamo zahvaljujući karikaturistima", rekao je Plantu.

"Autokrati žele očuvati fasadu strogoće kako bi pobudili strah", rekao je Roth.

"Zato su karikaturisti tako opasni jer nas nasmiju. Oni buše pukotinu u fasadi stege svojim humorom i za trenutak nas oslobode naših strahova. Podsjećaju nas na našu slobodu i umanjuju pretenzije vlastodršca. Musa Kart je uvelike igrao takvu ulogu u Turskoj", rekao je Roth.

Oko 160 medija zatvoreno je, a 160 medijskih djelatnika završilo je u zatvoru, navodi turska udruga novinara.

Turska je na raskršću, s desecima tisuća novinara, aktivista i političara otpuštenih ili pritvorenih uoči prijevremenih parlamentarnih izbora 24. lipnja, rekao je Roth.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:39