OLIMPIJADA U SOČIJU

U CRNO MORE UPLOVILI AMERIČKI RATNI BRODOVI Spremni za evakuaciju olimpijaca u slučaju napada

 WIKIPEDIA

Dva američka ratna broda uplovila su u Crno more, nekoliko dana prije otvaranja Olimpijskih igara u Sočiju, javlja Glas Rusije pozivajući se na vojni izvor u Moskvi.

"Razarač s navođenim projektilima USS Ramage i zapovjednički brod USS Mount Whitney se trenutno nalaze u Crnom moru s oko 600 pripadnika specijalnih snaga", prenose ruski mediji. Dardanele i Bosfor prošli su uz pristanak turskih vlasti. Mount Whitney je dug 189 metara i razvija brzinu od 23 čvorova, a naoružan je topništvom i helikopterom. Razarač Ramage nosi taktičko naoružanje, projektile Tomahawk, navođene protuzračne projektile te opremu protiv podmornica, mina i torpeda. Opslužuje ga 337 članova posade.

Pentagon je krajem siječnja objavio da je spreman rasporediti pomorske i avio snage u Crnom moru kako bi pomogao u osiguravanju predstojećih Zimskih olimpijskih igara.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako vjeruje da je ruski grad Soči siguran, te da Amerikanci koji žele ići na Olimpijske igre slobodno to mogu učiniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:34