JOŠ DVOJICA ISPARILA

U BRONXU ULOVILI PUTINOVU KRTICU Špijun Jevgenij po New Yorku tražio ruske doušnike

Russia's President Vladimir Putin attends a meeting in his Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, on July 24, 2014. Putin is staring down fresh European sanctions just a week after the last round was unveiled over Moscow's role in the Ukraine crisis, which has seen East-West tensions spike to their highest point in years. AFP PHOTO / RIA-NOVOSTI / POOL/ MIKHAIL KLIMENTYEV
 MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP / ?EA Íîâînoe

Agenti FBI-a pohvalili su se da su u ponedjeljak u njujorškom Bronxu uhitili ruskog špijuna koji je prikupljao raznorazne podatke i pokušao vrbovati više ljudi da rade za Moskvu. Špijunu je ime Jevgenij Burjakov (39) i on bi do kraja dana trebao pred suca na Manhattanu. Predstavio se kao djelatnik ruske banke. Amerikanci tvrde da su još dvojica špijuna radili uz Burjakova, ali da su Igor Sporjišev (40) i Viktor Podobnji (27) bili zaštićeni diplomatski imunitetom i na vrijeme su isparili iz Sjedinjenih Država.

Tužitelji su istaknuli da je Burjakov radio kao tajni agent za Moskvu, a da pritom nije obavijestio američku vladu.

- Ovaj slučaj dokazuje našu predanost u borbi protiv špijuna koji ilegalno prikupljaju obavještajne podatke i regrutiraju agente unutar SAD-a - rekao je državni odvjetnik Eric Holder.

- Mi ćemo dati sve od sebe kako bi identificirali i priveli sve ilegalne špijune u našoj zemlji - dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:49