RAZOTKRIVENA TAJNA

U BEOGRADU SE RAĐA NOVI VOĐA PALESTINE! Srbi dali državljanstvo najljućem Abbasovom protivniku

Dahlan je srpsku putovnicu dobio u najvećoj tajnosti, a trenutno stanuje u bivšoj vili Borisa Tadića
Beograd, Srbija, 160314.U Srbiji su odrzani izvanredni parlamentarni izbori. Prema prvim nesluzbenim rezultatima izbora Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je 50 posto glasova. Stranka Ivice Dacica SPS osvojila je 15 posto glasova.Na fotografiji: Aleksandar Vucic, izborni stozer Srpske napredne stranke (SNS).Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX
 Pedja Milosavljevic / CROPIX/ Screenshot / ¬ 2014 Pedja Milosavljevic / +318 64 1260 959 / [email protected]

Srpska vlada potiho je odobrila državljanstvo Mohammedu Dahlanu, ključnom rivalu palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i savjetniku krunskog princa Abu Dhabija, Mohammeda bin Zayed Al Nahyana.

Dahlan, njegova obitelj i pet najbližih političkih suradnikadobili su državljanstvo između veljače 2013. i lipnja 2014. godine, prema službenim dokumentima koje je proučila Balkanska istraživačka mreža (BIRN), a njihovu priču prenio je i britanski Guardian.

Naime, vlada može dati državljanstvo strancima za koje se smatra da su 'služili interesima zemlje' bez da bude obavezna javnosti iznijeti dodano objašnjenje.

Mohammed Dahlan zaslužan je za brojne investicije vrijedne milijarde eura koje je Abu Dhabi je obećao uložiti u Srbiju, ipak, vlada u Beogradu odbila je objasniti je li to razlog zašto je on i još 11 drugih Palestinaca dobilo srpsko državljanstvo u protekle dvije godine.

Iskusni politički stručnjaci s Bliskog istoka tvrde da će Dahlan iskoristiti Srbiju kao bazu iz koje će planirati smjenu Abbasa.

Dahlana, bivšeg šefa sigurnosti Palestinske nacionalne samouprave (PA) kojeg su mnogi smatrali nasljednikom Yassera Arafata, Abbas je, kada je došao na vlast, optužio za korupciju te ga izbacio iz političke stranke Fatah 2011. godine.

PA je potom Dahlana, koji je tada živio u egzilu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, optužio za klevetu, nakon što je kritizirao Abbasovo vodstvo i palestinske sigurnosne snage. U ožujku 2014. osudili su ga u odsutnosti na dvije godine zatvorske kazne.

Tisuće njegovih pristaša izašlo je na ulice Gaze u prosincu kako bi prosvjedovali zbog još jednog sudskog slučaja koji je započet protiv njega, a ovog puta bila je riječ o optužbama za korupciju i pronevjeru.

Dahlan je u javnosti negirao optužbe no odbio je odgovoriti na pitanja koje mu je poslao BIRN.

Njegovi pristaše odbacuju ove sudske slučajeve kao ništa više nego politički motivirane, dok Abbas i PA tvrde da su proveli opsežna istraživanja o njegovim navodnim nedjelima.

- Prema svim nacionalnim i međunarodnim pravilima, ukoliko netko hoće putovnicu druge države, vlada mora provjeriti sve kako bi se uvjerila da on ima čist dosje i čistu povijest prije nego li mu da tu putovnicu. Nisu pitali Palestinu za mišljenje o tome jesu li ti ljudi kriminalci ili nisu - kazao je Abbasov glasnogovornik te dodao kako će poslati pismo srpskom predsjedniku i premijeru kako bi taj proces zaustavili.

BIRN otkriva kako Dahlan iznajmljuje luksuznu vilu u ekskluzivnoj četvrti Beograda u kojoj žive diplomati, a osiguranje u vili koja je donedavno bila dom bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića, u međuvremenu značajno je pojačano.

Srpska vlada odbila je odgovoriti BIRN-u na pitanje zašto su odobrili državljanstvo Dahlanu, njegovoj obitelji i najbližim pristašama. Ipak, Dušan Simeonović, bivši veleposlanik u Egiptu i Palestini kazao je za BIRN kako su to učinili zbog zahvalnosti prema Dahlanu koji je imao veliku ulogu u uvođenju investicija iz UAE.

No unatoč impresivnim prijedlozima za investicije, malo njih je zasad ostvareno. Dužnosnici iz veleposlanstva Ujedinjenih Arapskih emirata u Beogradu tvrde kako su postojeća kašnjenja s projektima normalna i kako će se ubrzo i ostvariti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:38