CRNI TREND

U američkoj vojsci jedno samoubojstvo dnevno: Život si je u 2012. oduzelo više vojnika nego što ih je poginulo u borbi

Statistike pokazuju da je veći rizik u skupini vojnika koji su nekoliko puta sudjelovali u borbi, ali značajan dio samoubojstava dogodio se među vojnicima koji nikad nisu poslani na ratište
 AFP

Stopa samoubojstava u američkoj vojsci raste alarmantnom brzinom od početka ove godine, nakon što je pala 2010. i 2011. Pentagon je za BBC potvrdio da trenutno doseže jedno samoubojstvo dnevno, što znači da si je više američkih vojnika samo oduzelo život 2012. nego što ih je poginulo u borbi.

Glasnogovornica Pentagona izjavila je da je ovaj problem trenutno jedan od najprečih s kojim je vojska suočena, s obzirom da još uvijek nije jasno zbog čega broj samoubojstava raste.

Statistike pokazuju da je veći rizik u skupini vojnika koji su nekoliko puta sudjelovali u borbi, ali značajan dio samoubojstava dogodio se među vojnicima koji nikad nisu poslani na ratište.

Crni trend se nastavlja unatoč dugogodišnjem poticanju vojnika da potraže pomoć u slučaju duševnih problema. U tu svrhu su uspostavljene povjerljive telefonske linije za pomoć te je veći broj psihologa i psihijatara poslan bliže bojišnicama.

No, ovo nije pomoglo, možda zbog toga što se u vojsci na traženje pomoći gleda kao na znak slabosti. Čak je i general-bojnik Dana Pittard na svom blogu poručio onima koji razmišljaju o samoubojstvu neka se ponašaju "kao odrasli". Tu je izjavu povukao nakon oštrih kritika visokorangiranih vojnih dužnosnika.

Pentagon je u međuvremenu vojnicima poslao poruku kako je traženje pomoći "znak snage", a ne slabosti, te da je prevencija samoubojstava prvenstveno odgovornost dužnosnika na vodećim pozicijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:37