NAJMRAČNIJE TRŽIŠTE

TVORCU SILK ROADA PRIJETI DOŽIVOTNI ZATVOR? Kako je FBI razotkrio neuhvatljivog internetskog maga

Uhićenje kreatora internetskog crnog tržišta poznatog pod nazivom Silk Road ili Put svile pokazalo je da je s anonimnošću svršeno i na internetu, piše Engadget. Ross Ulbricht je prije nekoliko dana u New Yorku osuđen zbog vođenja virtualnog Puta svile te proglašen krivim za pranje novca, trgovinu drogom i kompjutorsko hakiranje. Korištenje tzv. darkneta i bitcoina - tajne mreže za provjerene korisnike, odnosno digitalne valute čiji je trag teško pratiti - trebalo mu je jamčiti anonimnost, ali na suđenju se pokazalo da je nemoguće pobjeći od nadzornih instrumenata svjetskih vlada. Ulbrichtu sada prijeti doživotni zatvor.

Priča Rossa Ulbrichta počinje 2010. godine. Tada je, u dobi od 25 godina, pokrenuo online trgovinu halucinogenih gljiva, piše Engadget. Poslovanje je išlo tako dobro da je uskoro prešao na druge narkotike, ali i ostale ilegalne proizvode poput lažnih putovnica, a na njegovu siteu prodavalo se i ilegalno oružje. Ilegalna roba slala se i primala putem pošte.

Hakirali stranicu

Priča završava 2013. kad je FBI uhitio Ulbrichta i ugasio sve servere povezane s Putom svile. Kada je uhićen u San Franciscu, Ulbrichtu je zaplijenjen laptop, čime je potvrđen njegov internetski identitet jer je, kako stoji u agencijinu izvještaju, pod njim bio ulogiran na Put svile. U izgradnji slučaja protiv Ulbrichta dalje je sve išlo lako. FBI tvrdi da je povezao njegov kompjutor s transakcijom bitcoina vrijednih 13,4 milijuna dolara zarađenih na Putu svile.

I ne samo to: otkriveni su i dopisi, postovi na forumima, poruke i e-mailovi koji su, tvrde istražitelji, ukazivali na njegovu povezanost s prodajom droge na internetskom siteu. Također su razotkriveni njegovi planovi za atentat na potencijalne ucjenjivače.

U tužbi se navodi da je Ulbricht potrošio 730.000 dolara za ubojstva, iako nema dokaza da su se ikada dogodila. Za njih na kraju čak nije niti optužen.

Pitanje koje postavljaju zainteresirani za taj slučaj jest kako je FBI ušao u trag Ulbrichtu. Agenti američke agencije nisu željeli puno toga otkriti, ali tvrde da su uspjeli zahvaljujući pogrešci u softveru koja je otkrila određenu IP adresu. Ta IP adresa ih je odvela do Islanda - zemlje domaćina servera Puta svile. Brojni stručnjaci za sigurnost ne vjeruju u to objašnjenje i tvrde da je FBI vjerojatno opetovano hakirao stranicu za logiranje kako bi došao do IP adrese. Riječ je o ilegalnoj akciji koja, kako ističu, može predstavljati problematičan sudski presedan.

Bez obzira na pitanje o tome je li FBI koristio legalne ili sumnjive metode da bi došao do adrese, uspjeli su to učiniti unatoč softveru Tor koji jamči anonimnost. Tor, što je kratica The Onion Router, mreža je za privatnost koju je dizajnirala američka mornarica i dugo je pod povećalom vlada diljem svijeta jer garantira privatnost korisnicima. I dalje je poznata kao mreža koju je teško probiti, ali Silk Road i drugi slučajevi pokazuju da nije posve sigurna. Pogotovo kad se u igru uključe povremena hakiranja rutera i FBI-evi malveri - softveri dizajnirani da onemoguće ispravno funkcioniranje kompjutora, piše Engadget.

Sudski nalog

No, kako je FBI došao do internetskog identiteta Rossa Ulbrichta? Otkrivanjem njegove gmail adrese, tvrde. FBI je pronašao prvi spomen Silk Roada na internetu i povezao ga s osobom čiji je nadimak na internetu bio Altoid. Potom je ista osoba na forumu postavila pitanja o bitcoinu stručnjacima za tu internetsku valutu te za potencijalne odgovore ostavila svoju adresu - Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Ta je adresa bila povezana s računima na stranicama Google+, YouTube i Linkedln, koje su upućivale na stavove povezane s onima Dread Pirate Robertsa - što je navodno bio njegov internetski nadimak. Od Googlea su dobili podatke i locirali ga. On je koristio VPN usluge kako bi dodatno sakrio svoju lokaciju, ali FBI je sudskim nalogom od providera zatražio da oda njegovu lokaciju. To ih je odvelo do internet cafea u San Franciscu i potom do Ulbrichta koji je uhićen u knjižnici u četvrti Glen Park.

Prije kriptiranja

Drugo pitanje je ono vezano za bitcoin. Digitalna valuta dugo je ljubimac podzemnog weba budući da ju je teško pratiti zbog anonimne i digitalne prirode. Bitcoin je ustvari datoteka zaključana u internetskoj mreži kompliciranom formulom, a nakon otključavanja njome se može trgovati i koristiti poput novca. Dakako, može se i kupiti pomoću stvarnog novca. No, u slučaju Silk Roada FBI je uspio pratiti 700.000 bitcoina ravno od Puta svile do Ulbrichtova osobnog računa. FBI tvrdi da su u tome uspjeli jer su zaplijenili njegov laptop prije nego što ga je uspio kriptirati, na taj način omogućujući FBI-u pristup do njegove adrese za bitcoin. Potom su povezali Ulbrichtove bitcoine sa serverima Puta svile.

Slučaj Puta svile pokazuje kako više nije moguće biti u potpunosti anoniman na internetu. Čak ni korisnici zloglasnog Dark Weba ne uspijevaju umaknuti pogledu vlasti. Dakako, slučaj Puta svile nije jedini. Krajem prošle godine izvedena je globalna akcija protiv crnih tržišta u bespućima skrivenog interneta na kojima cvjeta prodaja ilegalnih proizvoda, ali i dječje pornografije i sličnih kriminalnih djelatnosti, sve pod zaštitom anonimnosti koju pruža internet. Osim operatora Puta svile, uhićeno je još 15-ak osoba koje su djelovale u Bugarskoj, Češkoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Irskoj, Litvi, Latviji, Luksemburgu, Nizozemskoj, Rumunjskoj, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u. Prema pisanju Wirea, mete su bili, među ostalima, Cloud 9, Hydra, Pandora i Cannabis Road. Put svile bilo je jedno od glasovitih “mračnih internetskih mjesta”. U dvije godine zaradio je 1,2 milijarde dolara, što bi se očekivalo od velike, uspješne internetske kompanije, piše Engadget. No, Ulbrichtovi prijatelji i obitelj tvrde da je nevin. Njegov odvjetnik ga je pokušao obraniti navodeći da je samo osnovao Put svile te da nema veze s kriminalnim radnjama na njemu.

Prijatelji u obrani

Prema mišljenju njegove obitelji i prijatelja, njegov je slučaj bitan za budućnost interneta. Objašnjenja FBI-a o tome kako su došli do dokaza stručnjaci su odbacili kao “nekonzistentna” i “gluposti”. Obitelj vjeruju da su metode bile ilegalne, stoga ne mogu vrijediti na sudu.

Njegova obitelj i prijatelji navode da je radio na ekološkim i drugim projektima za unapređenje tehnologije kojoj je cilj svijet učiniti boljim mjestom. Ističu da ga ne zanima novac i da je vodio Good Wagon Books, projekt i biznis za knjige, od čijeg je profita 10 posto davao u humanitarne svrhe. Iako ne izlaze u javnost s imenima i licima, ističu da je Ulbricht nevin i da mu je pravedno suđenje bilo onemogućeno. Tvrde da on nije pravi Dread Pirate Roberts, nego da je on i dalje na slobodi. Navodno je Ulbricht samo osnovao “tržnicu”. SAD je objavio da je DARPA-a dizajnirala pretraživač koji efikasnije pregledava tzv. duboki internet. Pretraživač se zove Memex, a SAD ističe da će pomoći suzbiti aktivnosti prijestupnika poput pedofila detektirajući digitalne “otiske prstiju” koje korisnici ostavljaju na darknetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:34