PRAVNA BITKA

TUŽITELJSTVO ULOŽILO PRIZIV NA PRESUDU 'Pistoriusova kazna je šokantno neprimjerena'

South African Paralympic athlete Oscar Pistorius arrives at the High Court in Pretoria on October 13, 2014. Fallen paralympic hero Oscar Pistorius returns to court today at the start of his sentencing hearing after he was convicted of culpable homicide in the killing of his girlfriend, with his lawyers set to argue for leniency. The double-amputee track star last month escaped a murder conviction in a verdict that shocked the country and fuelled criticism of South Africa's legal system. AFP PHOTO/STEFAN HEUNIS
 STEFAN HEUNIS/AFP

PRETORIA - Južnoafričko tužiteljstvo uložilo je u utorak priziv na presudu paraolimpijcu Oscaru Pistoriusu na pet godina zatvora za "ubojstvo iz nehata" svoje djevojke na Valentinovo 2013., ustvrdivši da je ta kazna "šokantno neprimjerena", prenose agencije.

Tužiteljstvo je naglasilo da je sud u presudi trebao više uzeti u obzir posljedice Pistoriusova čina. "Na temelju svih činjenica, možda bi se moglo reći da je element milosrđa previše uzet u obzir kod donošenja presude. Posljedice njegova čina trebalo je više uzeti u obzir", rekao je tužitelj Gerrie Nel na raspravi kojom je predsjedala sutkinja Thokozile Masipa.

Sutkinja je nakon trosatnog izlaganja obiju strana odlučila za srijedu odgoditi donošenje odluke o prizivu tužiteljstva. Masipa, sutkinja koja je oslobodila Pistoriusa optužbe za ubojstvo a zadržala tek onu za ubojstvo iz nehata, mora odlučili prihvaća li da suđenje preispitaju suci Vrhovnog prizivnog suda u Bloemfonteinu, prenosi AFP.

Pistorius nije nazočio raspravi u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:40