OSUĐEN ZA UBOJSTVO DJEVOJKE

Tužiteljstvo će se žaliti na presudu Pistoriusu

Olympic and Paralympic track star Oscar Pistorius listens to the verdict in his trial at the high court in Pretoria on September 12 2014.A South African judge on Friday found Olympic and paralympic track star Oscar Pistorius guilty of culpable homicide for the Valentine's Day shooting last year of his model girlfriend Reeva Steenkamp.As Pistorius stood impassively in the dock with his hands folded in front of him, Judge Thokozile Masipa read out her verdict, which could carry a sentence of up to 15 years in prison. AFP PHOTO/Siphiwe Sibeko/POOL
 SIPHIWE SIBEKO/AFP

Južnoafričko tužiteljstvo (MNPA) objavilo je u ponedjeljak da će se žaliti na presudu i na petogodišnju zatvorsku kaznu izrečenu paraolimpijskom prvaku Oscaru Pistoriusu za ubojstvo njegove djevojke Reeve Steenkamp.

NPA će "uložiti žalbu na presudu i na kaznu", rekao je glasnogovornik Nathi Mncube.

Oscar Pistorius je počeo služiti kaznu 21. listopada pošto je proglašen krivim za ubojstvo iz nehaja.

Tijekom suđenja tužiteljstvo je pokušavalo dokazati da je sportaš svjesno ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp na Valentinovo, 14. veljače 2013.

No sutkinja Thokozile Masipa ocijenila je da su dokazi bili nedostatni da bi se moglo zaključiti kako je riječ o ubojstvu prvog stupnja.

Zasad nema nikakvih dodatnih informacija o žalbi.

Stručnjaci za kazneno pravo istaknuli su nakon presude da su zaprepašteni odlukom sutkinje po kojoj Pistorius nije mogao znati da će ubiti nekoga kada je ispalio kobne hice.

Upozorili su da bi to moglo uzdrmati pravosudni sustav i navesti pojedince da misle kako mogu bez odgovornosti pucati iz vatrenog oružja.

Pistorius je pucao u Reevu kroz vrata zahoda u kojemu je bila u trenutku tragedije misleći, rekao je, da mu je netko provalio u kuću.

Južnoafrikanci su također ocijenili da je kazna petogodišnjeg zatvora preblaga budući da bi Pistorius za manje od godinu dana mogao izaći iz zatvora na uvjetnu slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:55